Вирусът на хепатит В е открит от наградения с Нобелова награда д-р Барух Самуел Блумберг през 1976.

Хепатитният вирус тип B (HBV) е бил с големина 42 нанометра. Вирусът води до сериозно увреждане на черния дроб.

Първоначално този микроорганизъм е наречен австралийски антиген, понеже първият известен случай е диагностициран при аборигените. По данни, изведени на база статистика по целия свят, броят на заразените е между 1 и 10 % (т.е. повече от 350 000 000 души). Смята се, че хепатит В е една от най-разпространените вирусни инфекции в света.

Въпреки че учените изобретяват ваксина, която е ефективна срещу вируса в продължение на години, лек все още не е открит. В Субсахарска Африка и областите, където ваксините не са широко достъпни 10% от възрастното население е хронично инфектирано.

В момента учените разработват ново средство за лечение, което е комбинация от антивирусно лекарство и лекарството за рак. Очакваните резултати са вирусът да бъде отстранен на 100%.

Понеже лекарствата са одобрени и на пазара, освен опитите с животни, в няколко австралийски града започват тестове с хора. Най-обещаващите открития на учените са публикувани в Бюлетин на Националната академия на науките.

Хепатит B е потенциално животозастрашаващо състояние, причиняващо инфекция на черния дроб. Обикновено, здрави възрастни се възстановяват от инфекцията за една година.

Вирусът може да предизвиква контролиран клетъчен процес, наречен апоптоза, чиято цел е да прекъсне разпространението на вируса. За съжаление, този процес не е напълно ефективен и част от пациентите продължават да развиват хронични инфекции, които са причина за увреждане на черния дроб или рак на черния дроб.

Въоръжени с това знание, учени от института за медицински проучвания „Уолтър и Елиза“ трябва да проведат разследване за промяната на вируса в инфектираните клетки. Учените установяват потенциалните средства за лечение и се спират на точно определено лекарство - „Birinapant“.

Първоначално лекарството е разработено за лечение на рак, но изследователите са откриват, че може да помогне заразените клетки да претърпят нормално апоптоза. Интересното е, изследователите са открили, как може да се ускори този процес с помощта на лекарство и HBV терапия.

„Употребата на „Birinapant“ позволява унищожаването на инфектираните с хепатит чернодробни клетки, оставяйки нормалните невредими“, споделя ръководителят на изследването Марк Пелегрини в изявление.

Според него е изключително вълнуващо, когато лекарството „Birinipant“ се прилага в комбинация с антивирусно лекарство ентекавир, понеже се наблюдава лечение на инфекцията два пъти по-бързо в сравнение със самостоятелна употреба на „Birinapant“.

Когато изследователите тестват тази комбинирана терапия върху заразени животни, резултатите отчитат 100% лечение на вируса. Този впечатляващ предклинични успех поставя началото на тестовете върху хора през декември, които за първи път ще разследват безопасността при здравите доброволци и ефикасността при пациентите, заразени с опасния вирус.

След като започнат клиничните тестове върху хора, учените ще наблюдават ефекта от комбинацията на двете силни лекарства. Освен тези тестове, изследователите ще продължат продължат работата си по проучването, което ще установи, дали тази комбинираната терапия може да бъде полезна при лечение на други хронични вирусни заболявания като херпес или тропическа треска. Учените прогнозират добри резултати от тестовете, които ще помогнат за изобретяването на по-ефективен метод за лечение.