Продължителната липса на сън може да доведе до сериозни последици върху здравето като депресия, увеличаване на теглото или сърдечно-съдови заболявания.

За разлика от други основни функции на организма като например хранене и дишане, ние все още не разбираме напълно защо хората трябва да спят. Според някои теории сънят е времето за почивка, през което мозъкът се изключва, за да може да съхрани спомените през деня.

Според д-р Джойс Уолсбън, психиатър и бивш директор на „Bellevue Hospital“, сънят помага за регулиране на хормоните в тялото, въпреки че тази теория не е напълно доказана.

Липсата на сън може да ни навреди физически и психически по безброй начини. Продължителното лишаване от на може да предизвика халюцинации, психоза или дълготрайно увреждане на паметта. Някои изследвания, свързани с лишаване от сън, водят до хронични заболявания като хипертония, диабет и биполярно разстройство.

През 2003 г., невролозите от Университета в Пенсилвания са установили, че нездравословното лишаване от сън в продължение на три последователни нощи или хроничната му загуба, силно влошават когнитивните функции при здравите хора.

През 2003 г. японски изследователи констатират, че загубата на нощен сън може да бъде причина за поява на високо кръвно налягане и трайни негативни ефекти върху имунната система.

През 1989 г. в университета в Чикаго изследователите наблюдават плъхове, които са починали, след като са стояли будни непрекъснато в продължение на няколко седмици. Според специалистите причината за смъртта е хипотермия, причинена от понижена телесна температура или заболявания, които са възникнали със срив на имунната система или тежки мозъчни щети.

През юли 2012 г., китайски футболен запалянко - Янг Ксиаошанq умира след безсъние в продължение на 11 дни, в които гледа всички мачове от Европейското първенство по футбол.

Според Уолсбън, недостатъчният сън може да доведе до психологически щети, понеже той регулира потока на адреналин, допамин, серотонин и химикали,които са тясно свързани с настроението и поведението. Когато тези невротрансмитери са прекъснати от загуба на сън, химическите промени в мозъка, могат да доведат и маниакални чувства и поведение, наподобяващо двуполюсно разстройство.

Докато човек спи, клетките се възстановяват, набавя се необходимото количество кислород и глюкоза.

Според учените, през времето, в което спим, се прочиства кръвният поток от веществото, което учените наричат ​​"Вещество S." Предполага се, че това вещество S е аденозин, страничен продукт от производството на енергия, който клетките освобождават в кръвта по време будно състояние.

Много от изследователите проучват доброволци, които частично се лишават от сън. Тъй като лишаването от сън "не оставя белези", се смята, че може да се използва, за да се прекъсне волята на задържаните. Тази тактика е бил приета от правителството и силите за сигурност, по-специално при чилийския диктатор Аугусто Пиночет, през 1970 г. Най-известното лишаване от сън е било използвано върху затворници в Гуантанамо (затворнически лагер на САЩ в Куба).

Въпреки негативните ефекти от липсата на сън, окончателните причини, поради които хората трябва да спят задължително всяка нощ остават неизвестни. Учените все още търсят отговор на този неясен за науката въпрос. Известно е, че човек трябва да спи между 6 и 8 часа, за да функционира нормално тялото и мозъка му през следващия ден, да бъде енергичен и работоспособен.