По време на отпуск ние искаме да се отпуснем и да се успокоим, да се откъснем за известно време от проблемите.

Но често предварителната подготовка за пътуването и самото пътешествие отнемат толкова енергия и морални сили, че ни е необходима почивка след почивката. Ще ви подскажем как да прекарате отпуската без стрес.

1. Опитайте да разберете защо отпуската ви причинява стрес

Всичко е удивително просто – отивате на почивка веднъж годишно.

Иска ви се всичко да мине безупречно, и разходвате немалко сили и енергия, като избирате датата на пътуването, хотела, маршрута и новия бански костюм. Пробвайте да разделите отпускът на две, а още по-добре на 3.

Направете маршрутът по-гъвкав – не харесвате хотела, преместете се в друг на следващия ден.

Стресът ще бъде по-малко, ако вие знаете, че във всеки един момент можете да промените обстановката, а ако лошо, то най-вероятно ще трябва да чакате следващата почивка.

2. Почивката трябва да е 10 дни

Кратките отпътувания за 3 дни са чудесни, 7-дневните ваканции са популярни, но 10 е магическото число на отпуската. Имате достатъчно време спокойно да отидете до мястото, на което ще си почивате, възможно дори и с няколко почивки.

Тук се има предвид, ако се ходи някъде далече в чужбина – например Испания, но при положение че гръцкото и българското крайбрежие са ни толкова по-близо няколко часа са достатъчно, за да стигнете до крайната точка.

И трябва да отпътувате за достатъчно дълго време, за да се отърсите напълно от служебните задължения за този срок и напълно да се откъснете от работата.

3. Почивайте с децата, щастието ви гарантирано – и на тях и на вас

Пътешествията с децата са любопитен опит, не се отказвайте от тях само защото няма с кого да оставите децата. Просто ще трябва да отделите повече време за подготовка и планиране по време на пътешествие, за да се храни детето на време и да спи.

4. По-добре пътешествието да го планира някой друг

Хубаво е почивката да си я планираме и организираме сами – да си резервираме хотел, да подберете маршрути. Но ако нямате време за това, по-добре купете туристически пакет.

Тогава всичко, което ще трябва да направите, да си съберете багажа и да се качите на колата, на автобуса или на влака.

Но, както казахме по-горе, морският бряг е близо, в който и град на България да се намираме, и затова повечето хора решават и тръгват за морето, и на място уговарят хотела и останалите въпроси.

5. Автоматизирайте планирането на отдиха

Ще се наложи да вземате множество решения по време на планирането на отпуск. Особено трудно, когато тръгвате на пътуване в компания от няколко души.

За да не държите в главата тонове информация и да прекарвате с часове в чат с приятелите. Най-елементарният начин са таблиците в Гугъл Докс.

6. Не превръщайте отдих в работа от разстояние

Ако работният процес не изисква вашата намеса, престанете маниакално да си проверявате пощата. И не вдигайте, ако ви звънят от работата. Знаейки, че винаги сте на линия, колегите ще ви тревожат и за най-малкото.

7. Вземете си отпуск най-накрая

Да работите без отпуск не е най-доброто решение, като вие няма да станете по-добри в работата. Продуктивността ви стремително ще се понижава…