Промиването на носа е по-ефективно от парните инхалации при хора с хронични или повтарящи се симптоми на синузит, според ново рандомизирано контролирано проучване, публикувано наскоро.

Препоръката за промиване на носа като рутинна първична грижа при хронични или повтарящи се симптоми на синузит е по-малко ефективна, отколкото се предполагаше от предварителните доказателства, но пък придържането към нея доведе до цялостно намаляване на тежестта на симптомите на синузита, сред които главоболие, използване на лекарства и нуждата от лекарска консултация при бъдещи проявления на заболяването.

Учените под ръководството на Паул Литъл от университета Саутхемптън в Обединеното кралството, включили 871 пациенти на възраст между 18 и 65 години, които страдали от хронични или рецидивиращи остри симптоми на възпаление на синусите, за да се определи каква е ефективността на промиването на носа и на парните инхалации за контрол на симптомите.

Изследователите рандомизирали пациентите в 4 групи, като в първата група се правело промиване на носа веднъж дневно, във втората парни инхалации един път на ден, комбинация от двете – в третата, или нито едното от 2-те лечения – в четвъртата, обичайни грижи.

Допълнителни лекарства били предписани по преценка на лекуващия лекар.

Пациентите, които били посъветвани да си промиват носа, отбелязват скромни подобрения в качеството на живот и при 3- и 6-месечното проследяване.

Авторите обаче отбелязват, че такива е имало и в контролната група. При участниците, на които била прилагана парна инхалация не били наблюдавани подобрения.

Въпреки това предвид факта, че по-голямата част от подобренията били регистрирани при пациенти от комбинираната група ролята на парната инхалационна терапия не може да се отхвърли.

Но при пациентите от групата с промиването на носа страдали по-малко от главоболие, използвали по-малко лекарства, и вероятността да се консултират с лекар в бъдеще при поява на проблеми с носа била по-малка в сравнение с групата за парна инхалация.

Изследователите отбелязват, че ефективността на промиването на носната лигавица в настоящото изследване е по-скромно в сравнение с предишни изследвания, и предполагат, че правенето на индивидуални упражнения в предишни проучвания гарантира, че правилната техника на изпълнението им може да доведе до подобряване на резултатите.

И тези упражнения заедно с проследяването и воденето на дневник показва защо се установява, че промиването на носа се оказва по-ефективно.

Изследователите използват индекса за увреждане от риносинузит, 20-точковия синоназален тест и индексът Евроквол, определящ здравето и качеството на живота на пациенти със синузит, за да се определят резултатите на изходно ниво, и за период от 3 и 6 месеца.

Преглед на медицинска документация се извършва на всеки 6 месеца, за да се определи дали е имало употреба на антибиотици и посещения при лекар.

Авторите признават и за ограничения в проучването, като например прекалено малко действия по проследяване, като са възможни отклонения, тъй като не е съвсем добре проучено в какъв стадий и от колко време пациентите страдат от хроничен синузит.

Това е едно от малкото проучвания, които изследва каква е ефективността на носните промивки при хора, страдащи от хроничен синузит или често рецидивиращ такъв.

Съвременната медицина разполага с методи за успешно излекуване на заболяването, затова няма смисъл да се измъчва и да се справя с неприятните му проявления, влошаващи качеството на живота.