От Университета на Източна Финландия се обявиха в защита на месните продукти и причината за тази неочаквана позиция е в хранителния холин, на който са богати месото и яйцата.

Ново изследване показва, че употребата на холин с храна е свързано с намаляване на риска от развитие на слабоумие и подобряване на когнитивните функции при мъжете.

Холинът може да спаси силния пол от старческо слабоумие

Холинът, по-рано смятан за витамин В4, е важно хранително вещество, присъстващо в хранителните продукти в различни съединения.

Необходим е за синтеза на най-важния невромедиатор ацетилхолин. Някои изследвания доказват, че достатъчният прием на холин е важен за предотвратяване намаляването на когнитивните функции и на болестта на Алцхаймер.

Холинът днес се използва в многокомпонентна медицинска напитка, предназначена за лечение на Алцхаймер.

Новите данни показват, че мъжете, които приемат най-много холин са с 28% по-нисък риск от деменция, в сравнение с тези, които почти не си набавят от този витамин.

Мъжете, които приемали най-много холин от храната, също надминават останалите в тестовете, които измерват паметта и когнитивните способности.

Яйцата и месото са лекарство за силния пол

Основните източници на холин в храненето на участниците в изследването са яйцата – 39% и месото – 37%.

За получаване на тези резултати изследователите в продължение на 20 години анализирали данни на около 2500 мъже от Финландия на възраст от 42 до 60 години за начина на хранене, на живот, а също и на здравословното състояние като цяло.

Тези сведения били съпоставени с данните от болниците – причини за настъпила смърт, приемани медикаменти.

Няколко години след началото на изследването приблизително 500 мъже преминали тестове, измерващи тяхната памет и мислене. За времето на наблюденията при 337 мъже се развила деменция.

Важно е, че освен хранителният холин изследователите отчитат и други фактори, свързани с генетиката, начинът на живот и храненето, които биха могли да обяснят разликата на когнитивното здраве на доброволците.

Например, генът APOE4, е доказано, че предразполагащ към болестта на Алцхаймер, или социална, или физическа активност.

Дори и с тези корекции мъжете, наблягащи на месо и на яйца, надминават останалите в посока запазване на когнитивните способности с напредване на възрастта.