Учени от Университета на Сингапур доказаха, че най-добре при пандемия от коронавирус работи комбинираният подход – карантина за заразени хора и техните семейства, затваряне на училища и изпращане на работещите на дистанционен режим на работа.

Дистанционна работа и затваряне на училища спират COVID-19

В рамките на изследването са сравнявани няколко основни модела на карантина:

  • Изолация на заразените и на техните близки;
  • Затваряне на училища и университети за 2 седмици – у нас училища и университети остават затворени повече от месец;
  • Изолация плюс дистанционна работа, при която не по-малко от половината от служителите в продължение на 2 седмици работят от дома.

Този първи вариант е изпробван в Сингапур, където е засилен епидемичния надзор и е въведен режим на изолация, тоест карантина за хората с потвърден коронавирус и за тези, които може да са заразени.

Училищата първоначално не са били затворени, а на офис служителите само било препоръчано да преминат към дистанционна работа, както и у нас.

Както показват резултатите от изследването, този метод позволява да се предотврати епидемията на национално ниво при базово репродуктивно число /RO/ - скорост на разпространение на вируса, което се равнява на 1,5 и по-малко.

При по-високи стойности на RO е на практика невъзможно да се спре инфекцията. Да напомним, че за коронавируса този показател е 2,5-2,9, а за грипа е 1,3.

Учените правят модел за Сингапур и включват в него фактор „без симптоми”, като предполагат, че 7,5% боледуват без каквито и да е симптоми, и добавят фактори, характерни за коронавируса: средният инкубационен период е 5,3 дни и продължителност на престой в болница след поява на симптомите е 3,5 дни.

В резултат е определен брой заразени 80 дни след откриване на първите 100 случая на COVID-19 при различни коефициенти на разпространение: 1,5, 2,0 и 2,5.

При базов сценарий след 80 дни броят на заразените е:

  • При RO = 1,5 – 279 хиляди души са с коронавирус, 7,4% от населението на Сингапур;
  • При RO = 2,0 – 727 хиляди души, 19,3%;
  • При RO = 2,5, колкото е на коронавируса – 1,027 млн. или 1/3 от населението на Сингапур.

Комбинираният подход при налагането на масова карантина – изолация + затваряне на училища и университети + дистанционна води до намаляване на броя на заразените с 99,3% - до 1800 случая при RO=1,5, с 93% - до 50 000 случая при RO=2,0, и с 78,2%, до 258 000 случая при RO=2,5.

Не се споменава дали са приложени строгите ограничителни мерки, каквито у нас – затваряне на ресторанти, заведения, увеселителни паркове, барове и дискотеки и на практика целият туризъм беше забранен.

Необходими ли са толкова ограничителни мерки у нас

Държавите от Западна Европа, които са най-засегнати от вируса, вече са приложили, дори по-строги мерки, отколкото у нас, но там заболелите са много повече.

Скандинавските държави не смятат за необходимо налагането на толкова строги ограничителни мерки и затова има голяма разлика между режима в шведския град Малмьо и съседния Копенхаген.

С наложения модел на карантина в Сингапур, поне така показва модела, би трябвало след 80 дни върлуваща епидемия от коронавирус да имат над 200 000 заразени, а без ограниченията – над 1 млн. или около 1/3 от населението на страната.

От друга страна, у нас след 2 седмици частична карантина все повече се надига общественото мнение, че пропуснатите ползи и хората оставени без препитание ще струват много повече, отколкото и най-тежкият сценарий, който се реализира в Италия.

Хиляди хора без препитание или натоварване на здравната система  

Починалите са 3-ма – възрастни хора с придружаващи заболявания, а загубите се оценяват на най-малко 2 млрд. лева под формата на нереализирани обороти.

Мерките може и наистина да работят, но ако скоро не бъдат отменени, много хора ще започнат да гладуват. Безработицата ще нарасне до опасни нива, а покрай нея и престъпността.

Социалната цена, която ще плати българското общество за тези под 300 заразени, ще бъде много по-голяма, отколкото е натоварването на здравеопазването от тези 8-те души, които са в тежко състояние.

За съжаление, засега никой не може да каже дали тези мерки са адекватни и дали ако ресторантите бяха отворени, както и заведения, и хората бяха на работа, броят заразени нямаше да е същият. Масовото тестване може да доведе до преосмисляне на ограничителните мерки.