От оперативния щаб обявиха изследваните днес проби, от които 17 са положителни за коронавирус, като уточниха, че лабораториите продължават да обработват постъпващите, така че утре сутринта ще стане ясно точно колко са новите случаи днес.

Почти 300 достигнаха заболелите от коронавирус у нас

Общият брой на потвърдените с COVID-19 у нас достига 293. От тях 8 са в тежко състояние, което е наложило да бъдат интубирани и поставени на апарат за комадно дишане. 5 от интубираните са в УМБАЛСМ „Пирогов”, а в 3-ма са в Окръжната болница на Благоевград.

Най-възрастният заразен с коронавирус у нас е на 81 години, а най-малкият е от Бургас и е на 3 години. 13 от новите случаи са от София, 1 нов има потвърден в Пловдив, както и в Сливен, като с COVID-19 е и съпругът на жената, която стана първата заразена в града под Сините камъни, и в морската столица има още един нов случай, който е настанен в инфекциозната клиника на УМБАЛ Св. Марина.

На брифинга стана ясно, че сред заразените има и 2-ма служители на МВР. От оперативния щаб увериха, че във всички полицейски управления, тъй като са на места, където са струпват много хора, се провежда редовна дезинфекция по няколко пъти дневно.

От тези близо 300 заразени, медицински персонал са 13 души, близо 100 души от заболелите са хоспитализирани, състоянието им се определя като от умерено усложнено до тежко.

Вдигат капацитета на референтните лаборатории до 1000 теста дневно

Към момента капацитетът на референтните лаборатории е за изследване на около 350 проби  дневно.

Очаква се разкриването на нови в Бургас, Плевен и Пловдив, има готовност, изпълнени са всички изисквания откъм апаратура, предстои обучение на персонала, което се планира да се проведе във ВМА.

Достатъчно тестове има в наличност, затова капацитетът за изследване може да се увеличи до 1000-1200 PCR теста дневно.

За сравнение в Италия изследват по над 220 000 проби дневно, но все пак става въпрос за държава с население близо 10 пъти над това на България.

Очакванията на вирусолози са с увеличаване на количеството обработвани проби да са нарастват и новите случаи.

Към момента при изследване на 300-350 проби, около 10% са положителни и затова новите случаи са увеличават с по 30-35 дневно.

При увеличаване на до 1000-1200 PCR тестове дневно може да се очаква и увеличаване на броя на заболелите на дневна база до 100-120 нови проби. Но така ще има по-ясна картина каква е реалната заболеваемост в страната.

Отстраняват се допусканите до скоро пропуски да не се изследват всички лица, които са приети за лечение с пневмонии в болниците.

Сега обаче има нови указания от здравното министерство от РЗИ да не се чака болниците да сигнализират, а здравните инспектори активно ги издирват и разпореждат да бъдат направени тестове.

От оперативния щаб посочиха колко точно тестове има в наличност. Оказа се, че те не са 10 000, а 7000, платени са още 10-15 000 PCR, чиято доставка се очаква в следващите дни.

Ако се премине към режим да се изследват по 1000-1200 проби, ще стигнат за около 10 дни.

Под карантина 24 000 у нас, а са се завърнали се са 110 000

На запитване защо у нас според официални данни са се върнали около 110 000 от чужбина, а само 24 000 са под карантина.

От оперативния щаб заявиха, че тази разлика се дължи на обстоятелството, че първоначално заповедта за поставяне под карантина на завръщащи се от чужбина обхващаше само 5 държави.

Въвеждането на задължителна карантина за всички прибиращи се от чужбина, без значение от държавата, стана факт едва вчера със заповед на здравния министър.

По-рано от оперативния щаб изнесоха друга информация, според която у нас са се завърнали близо 200 000 души, но изглежда данните не са били точни.

На въпрос кога ще паднат ограничителните мерки, от щаба посочиха, че прогноза не може да се направи не само от тях, но и от никой в Европа.

За да се случи това, трябва да има сериозна причина – да премине епидемията или да има доказателства за това, болните в Европа да престанат да се увеличават. Кога да се случи това, следва да получим препоръка и от СЗО.

Експертите на организацията към момента призовават за още по-агресивни действия срещу вируса, като посочват, че само изолация и карантина не са достатъчни.

От МВР проследяват за спазването на карантината, и към момента има образувани над 200 досъдебни производства, с които ще се търси наказателна отговорност по чл.354 от НК от лицата, които са я нарушили.