Вероятно се е случвало да прочетете редица изследвания, които опровергават научните твърдения, но скоро след това отново ги срещате в някое списание или ги получавате като съвет от познат. Има няколко твърдения, които са тясно свързани с медицината или някои научни факти, важни за здравословното ни състояние като колко чаши вода трябва да консумираме дневно или че не трябва да стоим на студено, когато сме болни.

Ако се чудите, кои са най-разпространените митове свързани с научните изследвания, прочетете 3-те поредни от статии, които ще ви разкрият 10 от тях.

Ваксините могат да причинят грип и аутизъм

Според изследванията на д-р Рейчъл Врейман, съавтор на книгата „Митове, полуистини и откровени лъжи за тялото и здравето“, слуховете, че противогрипната ваксина може да предизвика грип са изключително недостоверни.

Тя подчертава, че в състава на противогрипната ваксина няма живи вируси, а вирусни протеини. Това е причината, която изключва получаването на грипа като резултат от ваксинацията. При повечето хора след поставянето и се повишава телесната температура, но това е просто реакция, а не грипна инфекция, както предполагат повечето хора.

Що се отнася до ваксините, които причиняват аутизъм този мит произхожда от 1998 г. от публикувана статия в списание „The Lancet“. В статията се описват резултатите от проучване, в което родителите на осем деца с аутизъм, посочват ваксините като причина за състоянието им. Те заявяват, че децата са придобили аутизъм, след като са получили ваксинация за морбили, паротит и рубеола. Съотношението бързо се обърква с причинно-следствената връзка и оттогава се появяват слуховете за появата на аутизъм в резултат на ваксинация. Въпреки че оттогава са проведени много солидни проучвания, които не показват причини за притеснения, този мит се разпространява и до днес.

„През 2002 г. в Нова Англия се провежда изследване, в което участват 530 000 деца. Учените не са установили причини, които да подсказват, че ваксинациите увеличават риска от поява на аутизъм. За съжаление издръжливостта на този мит, продължава дълго време и изисква парични средства, за да изследвания, които биха могли да се използват за напредъка в областта на заболяването аутизъм, а не отново и отново да се доказва, че ваксинациите не причиняват това състояние.“

Предозирането с таблетки на витамин С е здравословно

Все по-голям брой проучвания установяват, че предозирането с витамини под формата на таблетки могат не само да бъдат неефективни, но дори и опасни.

Според скорошно проучване предозирането с таблетки на витамините С и Е могат предразположат тялото към развитие на рак. Друго изследване, публикувано по-рано тази година в списание „Стволови клетки“ показва, че по-високите дози от тези антиоксиданти могат да предизвикат генетични аномалии. Отрицателните резултати показва и изследване, публикувано тази година в списание „Cancer Research“, което свързва употребата на добавки с рибено масло при поява на рак след експеримент с мишки.

Според доктор Врейман: „Много голяма част от добавките не са строго проучени. Освен това често етикетите не посочват подробно състава или се допускат грешки в препоръчителната доза.“ Според нея: „Няма нужда да се притеснявате за случай на предозиране, ако необходимите за здравето ви добавки се набавят, чрез консумацията на храна, а не са резултат от прием на таблетка.“ Тя препоръчва хората да набавят основните витамини и минерали, полезни за организма чрез здравословно хранене.

Кои са най-големите медицински заблуди, четете в Lechenie.bg