Въпреки че от детските години започваме да изучаваме структурата и функцията на човешкото тяло все още има факти, които ни убягват. Ако искате да проверите знанията си или да разкриете любопитните функции и характеристики на тялото, прочетете най-интересните от тях.

Тенът на кожата се формира от четири цвята

Когато се изолират различните оцветители кожата ни изглежда кремаво-бяла. Близо до повърхността на кръвоносните съдове се появява бледо розов цвят. A жълтия пигмент също е част от естествените багри на кожата. На последно място ефекта „сепия“.Той се дължи на меланина и се получава в отговор на ултравиолетовите лъчи и в по-големи количества може да придобие черен цвят. Тези четири нюанса се смесват в определени пропорции и помагат да се създадат различните цветовете на кожата, които са характерни за всички народи на Земята.

Светът се смее с теб

Точно, както когато наблюдавате някой, който се прозява и това предизвиква естествена подобна реакция и при вас, смехът също има този ефект и се смята за социален ориентир за мимикрия (подражание на друг индивид). Смехът стимулира мозъчната област, свързана с лицевите движения. Мимикрията играе важна роля в социалното взаимодействие. Дори действия като кихане, смях, плач и прозяване могат да създадат силни социални връзки в рамките на определена група.

Големите мозъци са променили функцията на мъдреците

Еволюцията не е съвършена. Щеше да е добре вместо мъдреци да разполагаме с крила, но понякога дори безполезните функции на вида, могат да нанесат щети. Например много отдавна мъдреците са използвани като полезен за сдъвкването трети набор от молари. Но тъй като мозъците ни са пораснали се е променила структурата на челюстта, а мъдреците са станали ненужни.

Пубертетът оформя структурата на мозъка

Ние знаем, че хормоните допринасят за чести промени в организма и са необходими за насърчаването на растежа и репродукцията на тялото. Но защо юношеството е толкова емоционално и неприятно?

Учените доказват, че хормоните като тестостерона влияят върху развитието на невроните в мозъка, а промените, които настъпват в структурата му и са причина за много поведенчески последствия. Очаквайте емоционалната неловкост, апатия и слабо развити умения при вземането на решения, за които отговарят регионите във фронталния кортекс.

Хиляди яйцеклетки не се използват от яйчниците

Когато една жена достига до 40-те или началото на 50-те години, започва да навлиза в етапа, в който прекъсва месечния и цикъл, отговорен за регулирането на нивата на хормоните. През този етап яйчниците започват да произвеждат все по-малко естроген и да пробуждат разнообразни физически и емоционални промени в тялото. Недоразвитите яйчни фоликули започват да освобождават яйцеклетки редовно, както преди този етап. По време на юношеската възраст момичетата имат около 34 000 недоразвити яйчни фоликули, макар и само 350 от тях да се освобождават през целия живот. При липсата на потенциална бременност мозъкът също може да прекъсне освобождаването на яйцеклетките.

Позицията на тялото оказва влияние върху паметта

Не можете да си спомните рождения ден на вашия съпруг? Опитайте отново, като докоснете коляното си. Оказва се, че спомените са силно въплътени в нашите сетива. A аромат или звук може да предизвикат появата на далечни епизоди от детството. Връзките могат да бъдат очевидни като звука на звънеца от велосипед или напълно непроницаеми. Едно скорошно проучване помага да разчетат някои причини за появата на тези фрагменти от паметта. Една статия в „Cognition“ през 2007 г. съобщава, че епизодите от миналото се запомнят по-бързо и лесно, в определена позиция на тялото.