Описание

Когато човек има непоносимост към месо, неговият организъм реагира с появата на определени неприятни усещания при консумацията на месо. Тези симптоми често се забавят и се проявяват различно при всеки засегнат.

Състоянието се отличава от алергия към месо. При всички хранителни алергии, включително и към месо, засегнатият усеща симптомите незабавно.

Тези клинични изяви често са много тежки, а в някои случаи и опасни за живота. Докато симптомите при интолеранса към месо обикновено се проявяват няколко часа или дори дни след консумацията на предизвикващата реакция храна.

Клиничните изяви не са опасни за живота, но могат да влошат качеството на живота на засегнатите.
Месната непоносимост може да предизвика появата на симптоми след консумация на определен вид месо, няколко вида месо или изобщо след поглъщане изобщо на всякакъв вид месо.

Хранителните непоносимости са много специфични и засягат всеки човек индивидуално. Това обстоятелство в комбинация с това, че симптомите в повечето случаи са забавени, може да затрудни засегнатият човек сам да установи на какво се дължат проблемите му без специализирана медицинска помощ.

Какво представлява непоносимост към месо?

Непоносимост към месо представлява състояние, при което човек не може да консумира всички видове месо, без да изпита нежеланата реакция на тялото си. Симптомите варират при различните засегнати хора, но те винаги са забавени.

Някои от засегнатите се хранят с определени видове месо без никакъв проблем, докато при други се наблюдава реакция при консумация на всякакъв вид месо. Свинското и говеждото най-често предизвикват симптоми на непоносимост, но е напълно възможно някои от засегнатите да реагират на всякакъв вид месо.

Важно е да се знае, че непоносимостта към определи храни е нещо различно от хранителните алергии. Вие също така трябва да сте наясно, че организмът на всеки засегнат реагира по различен начин.

Не съществува определена типична симптоматика, която да се проявява при всички засегнати. При някои хора ще се появят само няколко от най-честите симптоми, докато при други могат да се прояви и цялата обща симптоматика. Остротата на клиничните изяви, както и времето, което им е необходимо, за да се проявят също е индивидуално.

Какви са симптомите?

Най-характерният симптом за състоянието е коремната болка. Възможни са и коремни спазми. Други по-рядко проявяващи се клинични изяви са гадене, повръщане, подуване на корема, прекомерно образуване на газове, диария и други подобни симптоми.

Лечение на непоносимост към месо

Пълният отказ от консумация на месо, ще предотврати бъдещата проява на нежеланите реакция на тялото, които освен, че са досадни, се отразяват отрицателно върху качеството на живота на човека.

Но премахването на месото от хранителния ви режим, трябва да се извърши, след като непоносимостта бъде потвърдена от медицински специалист. Месото съдържа много хранителни вещества, витамини, минерали и белтъчини.

Затова ако премахнете месото от диетата си е важно да си набавяте хранителните вещества от други източници, за да поддържате добро здравословното си състояние. Замяната на хранителните вещества, които месото съдържа като цинк, белтъчини и желязо е лесно.

Но трябва да бъдете сигурни, че си набавяте тези важни хранителни съставки по друг начин. Когато не консумирате трябва да увеличите консумацията или да включите в менюто си ядки, семена, зеленолистни зеленчуци, пълнозърнести храни и други хранителни продукти.

Необходима е консултация с регистриран диетолог, който да изготви подходящ хранителен режим, заменящ консумацията на месо.