Описание

Хранителна алергия представлява имуно-медиирана нежелана реакция към определена храна. При някои от засегнатите консумацията и поглъщането на дори малко количество от определена храна може да предизвика симптоми като кожен обрив, гадене, повръщане, спазми и диария.

Тъй като тялото реагира на вещество, което по принцип е безвредно, този тип алергична реакция често се нарича реакция на свръхчувствителност. В редки случаи тежък имунен отговор може до опасна за живота симптоматика, наречена анафилаксия или анафилактичен шок.

Въпреки че около 25-30% от хората вярват, че тялото реагира бурно на определена храна, само около 2.5 % от възрастните и около 6-8% от децата и най-вече тези на възраст под 6 години имат истински хранителни алергии.

Останалите имат състояние, което се означава като хранителна непоносимост – нежелана реакция към храна, която не засяга имунната система.

Лесно може да се обърка хранителна непоносимост с алергия, защото симптомите могат да бъдат много сходни. При непоносимост към храни, обаче засегнатият обикновено получава само леки симптоми като стомашно неразположение.

Типичен пример за непоносимост е лактозната непоносимост – състояние, при което в тялото на човек липсва определен ензим, необходим за разграждане на млечните протеини.

Резултатът е диаричен фецес, газове, гадене след консумация на млечни продукти като мляко и сирене. Друг пример за непоносимост към храни е реакция на мононатриев глутамат – бяла на цвят добавка, използвана за подобряване на вкуса на храната.

Какви са симптомите?

Симптомите могат да се проявят веднага или в рамките на две минути след поглъщането храната, но реакцията може да бъде по-бавна и да са нужни ѝ няколко дни, за да се прояви с типичната си клинична картина. Понякога симптомите отшумяват бързо само, за да се повторят след 3-4 часа.

Най-честите симптоми са:

• Сърбеж по кожата, последван от появата на зачервени подутини във форма на петна по кожата;
• Подуване на устните и устата;
• Коремни крампи;
• Гадене;
• Повръщане;
• Диария;

Други възможни симптоми са:

• Сърбеж и сълзене в учите;
• Течащ или запушен нос;
Симптомите на по-тежка реакция могат да се състоят в следното:
• Недостиг на въздух или затруднено дишане;
• Течащ или запушен нос;
• Усещане за стягане в гърлото или задавяне;
• Ускорен или неравномерен сърдечен ритъм;
• Чувство за замайване или прималяне;
• Загуба на съзнание;

Какви са причините?

Алергична реакция се появява, когато имунната система на организма прави свръхреакция в случая на хранителен протеин.

Белите кръвни клетки произвеждат антитела към този алерген, наречени имуноглобулин Е или IgE. Когато антителата влязат в контакт с определен хранителен протеин, стимулира синтеза и освобождаването на някои химикали, наречени „медиатори“. Хистаминът е пример за медиатор.

Лечение на хранителна алергия

При локализирана уртикария или други леки кожни реакции:

• Вземете хладен душ или прилагайте студени компреси;
• Носете леки дрехи, които не дразнят кожата;
• Почивайте си и избягвайте по-сериозни натоварвания;
• За да облекчите сърбежа, прилагайте каламин лосион или си вземете от аптеката антихистамини например дифенхидрамин;
• Опитайте се да запазите спокойствие;
• Ако е възможно се опитайте се да идентифицирате причината за реакцията и преустановете излагането.

Медикаменти

Епинефрин – прилага се само при много тежки алергични реакции /анафилаксии/, като се инжектира и действа като бронходилататор – разширява дихателните тръби. Също свива кръвоносните съдове и способства за нормализиране на кръвното налягане. При не толкова тежка алергична реакция могат да се правят инхалации с епинефрин бронходилататор, както при астма.
Дифенхидрамин – потиска действието на хистамините;
Кортикостероиди – прилагат се венозно за бързо овладяване на въздействието на медиаторите на алергичната реакция.