Неприятната миризма от влагалището може да стане причина за ограничаване на сексуалните отношения – жената може да изпитва неудобство и да избягва мъжете или постоянния си партньор.

При нормални условия всяка жена има определена миризма от влагалището, това е естествено. Дори и ако сте забелязали някои промени в нея, все още това не говори за наличие на инфекция.

Тези изменения могат да бъдат свързани с определена фаза на менструалния цикъл. Влагалището в добро здраве образува секрет с определена миризма.

Много жени забелязват някаква миризма от половите си пътища, дори когато техните партньори не ги усещат. Това не е повод за безпокойство.

Но, ако миризмата стане прекалено неприятна – на развалена риба, то тогава задължително следва да се обърне внимание. Такъв симптом е възможно да бъде проявление на инфекция.

Оставена без лечение, тя може да доведе не само до физическо неудобство, но и до емоционални и социални проблеми – обикновено жените се страхуват, че околните също могат да усетят неприятната миризма, носеща се от тях.

Какво следва да се направи, ако се е появила неприятна миризма в интимната област?

Много дами смятат, че се дължи на недостатъчно добра хигиена и се стараят колкото се може по-често да се подмиват, не подозирайки, че така само задълбочават проблема.

Дори ако причината за неприятната миризма е недостатъчна хигиена е и недостатъчната хигиена, честите душове изобщо не са решение.

Първото, което е необходимо да се направи, е да се възстанови киселата среда във влагалището и баланса на естествената микрофлора. Приемът на антибиотици в този случай не е препоръчителен, тъй като още повече се влошава местният имунен дефицит.

Как да се възстанови баланса на микрофлората на влагалището?

В нейния състав влизат множество бактерии, които са микроаерофили. Сред това множество водеща роля в защита на влагалището принадлежи на млечнокиселите бактерии.

Тези микроорганизми са отговорни за поддържането на кисела среда. Твърде честите водни процедури повишават рН-то на влагалището и се въздават условия за възникване на инфекции.

И съответна поява на неприятна миризма. Ето защо не следва да се бърза с честите подмивания, ако възникват проблеми в тази зона.

Ако естествената влагалищна микрофлора е нарушена, започва размножаването на патогенни бактерии, което води до развитието на заболяването бактериална вагиноза.

То се развива в резултат на прекомерно размножаване на бактериите. Негово специфично проявление е миризмата на развалена риба.

Полезни съвети

Използването на чисти тампони и редовната им смяна не изискват допълнително овлажняване, по този начин е възможно само нарушаване на киселинността на влагалището и предизвикването на допълнителни проблеми.

При инфекции на половите пътища лекарите препоръчват избягването на носенето на тясно и плътно бельо и прашки. Така ще осигурите свободното дишане на влагалището.

Тясното бельо може да раздразни външните полови органи и да предизвика още по-неприятна миризма. За такъв случай е за предпочитане памучното бельо.

Ако инфекцията не се поддава на лечение, то е необходимо незабавно да потърсите лекарска помощ, тъй като е възможно да е признак на някои сериозни заболявания като рак на влагалището или на шийката на матката, бактериална вагиноза, хламидиоза, генитален херпес, гонорея, възпалителни заболявания на органите на малкия таз, инфекции, предаващи се по полов път, вагинити, кандидози.