При диабет често се развиват бъбречни заболявания, тъй като постоянно високите нива на кръвна захар вредят на кръвоносните съдове в бъбреците.

Откриха лекарство спасение за бъбреците при диабет

Освен това диабетът предизвиква високо кръвно налягане, което само по себе си разтяга и отслабва кръвоносните съдове, и по-точно, на бъбреците.

През последните 2 десетилетия за защита на функциите на бъбреците при диабет се използват блокери на ренин-алдостерон-ангиотензинова система /РААС/. Но макар блокадата на РААС наистина да задържа прогресирането на бъбречните заболявания, а също и да понижава кръвното, това все пак е недостатъчно.

Диабетиците остават предразположени към висок риск от бъбречна дисфункция и сърдечни пристъпи, а също и от смърт от тези състояния.

Новото клинично изследване, проведено от специалисти от Медицинското училище към Станфордския университет, показва, че сега има по-ефективно решение на проблема.

На помощ идва препарат под название канаглифлозин, който увеличава отделянето на глюкоза през бъбреците.

В изследване, посветено на въздействието на препарата, взели участие 4500 души от 34 държави. Всички те страдали от диабет тип 2 и приемали блокери на РААС.

Половината от тази група били случайно подбрани за изследване на въздействието на новия препарат, а на другата група давали плацебо. Таблетки и от двете групи се приемали по веднъж дневно.

Резултатите от изследването показват, че участниците, които приемали канаглифозин били с 30% по-ниска вероятност от развитие на сърдечна недостатъчност от плацебо групата.

По-нисък риск от усложнения от диабет с новото лекарство

Техният риск от смърт от сърдечна недостатъчност се понижил с 34%, а рискът от хоспитализация по повод сърдечната недостатъчност или смърт по други причини се понижил с 31%.

При отчитане на факта, че според различни оценки, броят на хора с диабет ще нарасне до 510 млн. души към 2030 г. И затова новото лекарство ще бъде много търсено през следващите десетилетия.

Разбира се, то не би било нужно, ако диабетикът се старае да поддържа нивата на кръвна захар в нормални рамки с правилно хранене и прием на препарати за сваляне на захарта.