Успехът на оперативната намеса зависи не само от професионализма на хирурга, но и от правилното постоперативно възстановяване.

Спазването на описаните по-долу правила спомага за максимално ускоряване на възстановяването и за намаляване на риска от усложнения след хирургична интервенция на кости и стави.

Правила за бързо възстановяване след операция на кости и стави

1.Строго спазване на препоръките

След операцията хирургът ортопед дава набор от конкретни инструкции, а също и физиотерапевтът. Задължително следвайте тези препоръки и без колебания задавайте на специалистите въпроси, ако не разбирате напълно това, което се иска да правите от вас.

2.Контролни прегледи – не трябва да се пропускат

Процесът на възстановяване трябва да се контролира от лекар, който по необходимост коригира програмата за рехабилитация.

Затова не пропускайте планираните посещения при лекуващ лекар и не се срамувайте да инициирате непланирани посещения при лекуващия лекар, ако имате съмнения относно това, че постоперативния период протича гладко – повишение на температурата, болката, която не облекчават обезболяващите препарати.

При поява на симптоми като затруднено дишане и/или болка в гърдите следва незабавно да се потърси лекарска помощ.

3.Прием на предписаните лекарства

След операцията обикновено се назначават обезболяващи препарати, а също е възможно средства за профилактика на тромбоза и антибиотици. Необходимо е да се обсъди с лекуващия лекар колко дълго следва да се приемат лекарства.

Ако желаете да включите в плана за възстановяване мултивитамини или други хранителни добавки, задължително се консултирайте по този въпрос с лекуващия лекар.

4.Движение, но умно

Основа на възстановителната програма след ортопедични операции е лечебната физкултура. Конкретните упражнения, тяхната интензивност, честота на изпълнение, се подбират от специалист.

Ако има определени видове физически активности или свързани с работата задължения, към които желаете да се върнете, съобщете на това физиотерапевта, който разработва план за лечение, с отчитане на тези цели.

Движението е много важно за възстановяване, но не трябва да се изпреварват събитията. Ако прекалявате, можете да си навредите, да забавите процеса на възстановяване или дори да предизвикате рецидив.

Ако лекарят препоръча използване на патерици, бандажи или други ортопедични помощни устройства, строго следвайте тези предписания.

5.Масажите не трябва да се пренебрегват

Различните масажни техники помагат за намаляване на болките и отоците, спомагат за увеличаване на обема на движенията в ставите. Способстват и за намаляване на риска от тромбоза и за понижаване на тревожността.

6.Промяна на хранителния режим

Здравословното хранене спомага за по-бързо възстановяване след всякакви операции. Хранителният режим трябва да включва достатъчно количество витамини, белтъчини и калций, затова следва да се постави акцент на млечните продукти, плодовете и зеленчуците.

При наднормено тегло и операция на краката, лекарят навярно ще препоръча диета за понижаване на килограмите, и съответно натоварване на опорно-двигателния апарат.

7.Нормализиране на съня

По време на сън протичат процеси на регенерация на тъкани. Има данни, че качеството на съня влияе на възстановяването след операция за смяна на стави и след операции по повод фрактури.

Затова се старайте да спите най-малко по 8 часа всяка нощ, а при трудности със заспиването, е желателно използването на немедикаментозни методи за справяне с проблема.

В ранния период след операцията заспиването и нормалният сън са проблемни, поради възможният болков синдром, който неизбежно съпътства всяка оперативна интервенция.

Това затруднява възстановяването на тъканите, тъй като то е в зависимост от хигиената на съня. Освен това има спорове дали 8 часа сън не е твърде много и дали не вреди на тялото както и недоспиването.

За оптимална се смята продължителност на съня 6-8 часа, но в период на възстановяване е допустима близка до горната граница.

Следобедната дрямка също е препоръчителна за по-бързо възстановяване, особено в през летните месеци, когато денят е много дълъг, а нощта кратка.

8.Помощ от околните

След ортопедична операция човек не е толкова мобилен и може би ще имате нужда от помощ в ежедневните дейности. Не се притеснявайте да се обръщате за помощ към своите приятели и семейството.