Обновлението на информационната система малко след полунощ дава, сякаш лъч надежда за подобряване на епидемиологичната обстановка в страната.

Излекуваните за 24 часа достигнаха почти 100, заразените 79

От общата картина се наблюдават положителни тенденции, като първата от тях и може би определяща е, че потвърдените като излекувани за последните 24 часа са повече от новите заразени – 79 нови положителни срещу 97, които са освободени от оковите на COVID-19.

Същевременно обаче се наблюдава и рязък скок на случаите на летален изход, 8 са обявени от информационната система на фона на 0 при данните за неделния ден.

Очаквано в понеделник са направени близо 5 пъти повече PCR тестове спрямо неделния ден, когато за първи път паднаха до под 1000 от няколко седмици насам.

Днес направените тестове са може би рекорден брой – близо 2800, в редакцията на Lechenie.bg не разполагаме с точна статистика колко по дни са направените PCR, но по спомени последно най-много бяха – 2640, прагът от 3000 PCR-и на дневна база не е преминаван.

Рекордният брой тестове – с 500% повече спрямо в неделния ден и увеличаването на потвърдените като заразени с около 2,5 пъти и половина показва, че делът на положителните проби спада с 250% спрямо данните, които вчера бяха обявени от информационната система.

Хоспитализираните се увеличават, падат интензивните

Тревожна е тенденцията за увеличаване на хоспитализираните, като днес те са 341 спрямо 322 вчера или с 19 повече. Рано е да се правят изводи, но това може да означава, че във втория пик на COVID-19 у нас може би инфекцията не протича по-леко.

След като положителните са по-малко от излекуваните, а и са обявени 8 нови жертви с потвърден лабораторно извод, това означава, че епидемията се забавя, като основен показател за това спадът на активните случаи вече втори ден, като намаляват до 1606.

Намаление отчита информационната система и при заболелите в тежко състояние, като те са 11, но е изключено това да се дължи на 8-те жертви през изминалите 24 часа.

Възможно е да се направи и друго заключение по ниските стойности на този показател.

Хората сега са доста по-добре запознати, отколкото в началото на пандемията и не отлагат търсенето на помощ, знаят как да процедират, тогава от самото здравно министерство не бяха наясно какво точно трябва да направи човек, когато заподозре, че може да е болен от COVID-19.

Постоянно се даваха различни изявления, които създаваха още по-голямо объркване.

За щастие, това е в миналото и може би оказването на медицинска помощ своевременно ще предотврати влошаването на състоянието при повечето заразени или пък е вярно, че вирусът наистина не дава такива усложнения, както в началото, както уверено твърди д-р Кантарджиев.

Преминаване прага от 4000 потвърдени и 120 000 PCR още днес

По всяка вероятност още днес ще бъде преминат прага от 4000 потвърдени случая на началото на пандемията, но за щастие само 1600 от тях са активни или доста под 50%, това ще съвпадне и с преминаването на PCR тестовете на над 120 000, тъй като са малко под 119 500 към момента или това прави по над 17 000 на 1 млн. души население.

Епидемиологичната обстановка в страната изглежда сякаш върви към успокояване. Наблюдава се своеобразен бум в столицата с 32-ма заразени, в останалите области са под 10 новите, което все пак дава надежда, че може би множеството огнища са потушени.

От останалите изключваме Софийска област, където са 13 новите заразени или двете съседни области София-град и София-област формират над 50% от положителните проби от днешния ден. Последната информация бе, че в община Самоков се е формирало огнище, като основната част от заразените – 70% бяха от ромския квартал 7-ми.

С 2 пъти по-малко заразени е Сливенска област, където активно последно беше огнището в община Нова Загора.

7 области с по 1 нов заразен в понеделник

Малко повече заразени, но без да има поводи за тревога, има в областите Ямбол и Стара Загора по 5. В Бургаска област са 4 новите заразени, не е изключено те да са от огнището община Сунгурларе. След това е област Пазарджик с 3-ма заразени, което показва, че циркулира вируса в областта.

Областите Варна и Разград са с по 2-ма нови заразени, възможно е те да са контактни или да са се инфектирали случайно.

С по един нов положителен за COVID-19 са областите Благоевград, Велико Търново, Враца, Кюстендил, Перник, Пловдив и Търговище.

Списъкът с единични случаи е доста дълъг днес – цели 7 области от общо 16, в които има потвърдени като заразени.