Днес при откриване на високи нива „лош” холестерол се препоръчва понижаването му чрез прием на статини.

По-ниските нива позволяват да се понижи риска от сърдечно-съдови заболявания, да се забави развитието на атеросклероза на артериите.

Статините имат редица странични ефекти и противопоказания, което ограничава тяхното приложение.

Новите препарати за понижаване на холестерола влияят на определени протеини в черния дроб, които участват в метаболизма на липидите.

Протеини в черния дроб против холестерол

Нов клас лекарства, които не се отнасят към статините, стана повод за обсъждане в научните среди, и може скоро да започне „нова ера” в профилактиката на атеросклероза на артериите и сериозни заболявания на сърцето чрез „нестатиново” понижаване на т.нар. „лош” холестерол.

Как действат тези препарати

В черния дроб има специфични белтъци PCSK9, които притежават ензимна активност и помагат за регулиране на нивата на „лошия” холестерол.

Тези белтъци потискат активността на рецепторите, реагиращи на мастните протеини с ниска плътност.

 Новите лекарства, които минават изследвания, са към групата на биологичните препарати, т.нар. инхибитори на белтъка PCSK9, и притежават свойството да понижават високите стойности на „лошия” холестерол.

Високата концентрация на „лошия” холестерол е свързана с риск от инфаркт, инсулт и други сърдечно-съдови заболявания.

Механизмът на действие на новите препарати принципно се отличава от този на статините.

Революция в профилактиката на атеросклероза на артериите

Понякога статините не са достатъчни за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и за ефективна профилактика на атеросклероза на артериите. Освен това не всички добре ги понасят, проявяват се изразени странични ефекти.

Възможността за допълване на терапията с други лекарства или замяната на статините с не по-малко ефективни лекарства е много перспективна.

Днес първите два инхибитора PCSK9 – еволукумаб и алирокумаб са преминали цяла съвкупност от изследвания, потвърждаващи тяхната ефективност.

Засега обаче се използват ограничено, поради високата си цена и скромния опит при използване в терапията и в профилактиката.

Лечение на сърдечно-съдови заболявания – възможна ли е замяна

Статините се използват от много години и не едно поколение си сваля холестерола по този начин.

Естествено препаратите не са лишени от сериозни недостатъци, но също помагат за лечение на кардиологични заболявания и се понижава риска от усложнения.

Очаква се новите лекарства да допълнят, но не и да заменят широко използваните статини. Днес при атеросклероза или сърдечно-съдови заболявания, повишен е „лошият” холестерол, изписването на статини – това е стандарт при оказване на медицинска помощ.

Отдавна се назначават тези лекарства в комплексната терапия за понижаване на риска от инфаркт и инсулт при високи стойности на лошия холестерол.

В близките няколко години замяната на статините с други препарати не се предвижда, но най-вероятно новите препарати ще започнат по-широко да се прилагат в практиката.

За кого са препоръчителни тези препарати

Проведените изследвания показват, че тези лекарства са полезни за отделни групи, при които се откриват високи нива на „лош” холестерол.

Предписването на статини при тях е неефективно, тъй като е налице наследствена обремененост при хипертонична болест, исхемична болест на сърцето или други сериозни заболявания.

В такива случаи новите препарати са по-ефективни. Втората група потенциални потребители на тези лекарства са хората с генетично заболяване – семейна хиперхолестеринемия.

Характеризира се с много високи стойности на холестерола, на фона на които атеросклерозата на артериите прогресира, дори при деца и тийнейджъри.

При семейна хиперхолестеринемия заради увреждане на кръвоносните съдове инфаркт може да възникне още в млада възраст – понякога преди 30-40 години. Холестеролът при тях превишава 5,2-7,7 ммол/л /200-300 мг/дц/, което е с приблизително 2-3 пъти повече от нормата.

Понижаване на холестерола – проблеми със статините

Неотдавнашен обзор, при който се разглежда влиянието на инхибиторите PCSK9 с участието на повече от 10000 души с хиперхолистеринемия показва, че препаратите понижават нивата на холестерола.

От новите лекарства намалява и смъртността, например, от сърдечен пристъп. На фона на проблемите с приема на статини това е доста перспективна група лекарства.