Влиянието на стреса в живота на съвременния човек е трудно да се надцени.

Огромно количество контакти през деня, постоянно въздействие на шум, безкрайни задръствания и замърсената околна среда оставят своя отпечатък, принуждават хората да търсят начини за постоянно психоемоционално напрежение.

Музиката – това е един от най-бързо действащите и достъпни начини за коригиране на психическото състояние и за повдигане настроението. Как могат да се използват за борба с последствията от стреса?

Намаляване на стреса с музика - как да го направим

1.Среща на развиделяване с музика

До преди няколко десетилетия хората се събуждаха под грохота на механичния будилник, който можеше да събуди цяла кооперация.

С появата на мобилните телефони ситуацията до известна степен се нормализира, децибелите на будилника до известна степен се понижиха. Но все пак рядко някой се сеща да смени мелодиите и си остават стандартни.

Ако има желание да се влияе на тревогата и на стреса върху организма, трябва мелодията да е по-хубава и най-важното вдъхновяваща и да може да зарежда с енергия и с отлично настроение.

2.Пеене отличен метод за релакс

Релаксацията включва всевъзможни практики и е насочена към намаляване на психическото напрежение и мускулния тонус, дълбоко вътрешно отпускане и препрограмиране на мозъка към позитивизъм.

Една от разновидностите е пеенето. Това е най-добрият начин за задействане на вибрациите на определени клетки на организма, така се забавя и регулира дишането и се настройваме за радостна вълна.

Не е важно какво ще пее човек как и къде. Няма смисъл да се притесняваме за качеството на своето изпълнение, тъй като на първи план излиза самото усещане като мелодия, която преминава през тялото.

3.Свирене на музикален инструмент

Професионалните музиканти нямат понятие „свирене на музика”, но има и такива, които с помощта на мелодията желаят да се разсеят от грижи, поне за миг желаят да забравят за проблемите.

Това е още един метод за релакс и за домашна психотерапия.

Основната цел не е да се научиш да свириш на музикален инструмент, а просто да се отпуснеш и да се насладиш на самия процес, на тези вибрации, които излизат от него.

Не е важно какво ще бъде това – балалайка, флейта или хорн.

Тази активност както никоя друга задейства участъците в мозъка, които са отговорни за промяната на мисленето и настроението.

Музиката помага в борбата със стреса, и за подобряване на способността за справянето с него.

4.Емоциите в движението

Движението, спортът сами по себе си са мощни средства за борба със стреса. Не е важно на какво именно човек ще спре своя избор – танци, бягане или йога, те неизменно ще предизвикат повишаване на.

Ако се тренира под музикален съпровод, може многократно да се повиши този положителен ефект и да се минимизира неблагоприятното влияние на стреса върху организма.

Мелодията съвсем не е задължително. Всичко зависи от вътрешното място, истинските мисли, преживявания и надежди.

Във всеки случай мелодията ще окаже своето положително въздействие на психиката, ще вдъхнови за нови подвизи и ще се увеличи усещането за собствено благополучие.

5.Музиката – отлично решение за медитация

За повечето непосветени хора медитацията е нещо като халюцинация, особено състояние, в което могат да влязат само избрани.

Всъщност „мисловното съзерцание” днес отдавна е излязло отвъд от реда на духовно-религиозните практики и се превърна в абсолютно светско занятие.

За тази цел, дори не е задължително да се заема поза лотос и да се търсят места, на които никой и нищо няма да ни тревожат.

Да се медитира може на опашка пред пощата, в задръстване и на всяко друго място, където уморителното очакване рискува да се превърне в раздразнение и гняв.

Музиката може да неутрализира негатива, да допринесе за намаляване на напрежението и да повдигне духа.

6.Час за себе си – почивка с музика

Под влияние на ежедневния стрес много се връщат от работа унили и уморени, опитват се да освободят напрежението с гледане на новини и четене на коментари в социалните мрежи.

Но от това се стига само до влошаване на състоянието, тревогата се повишава и се предизвиква негативна реакция.