Според ново изследване на учени от Йелския университет, новото лекарство помага за отлагане началото на диабет тип 1 най-малко с 2 години.

Изследователи 2 седмици венозно влизали от препарата теплизумаб от малка група хора, които почти сигурно са щели да се разболеят от диабет тип 1, съдейки по генетиката и въз основа на предшестващите симптоми.

Новото лекарство може да отложи диабет тип 1 най-малко с 2 години

Всеки от участниците е имал поне един близък роднина с диабет тип 1 и доказателства, че техните собствени имунни системи вече са започнали да атакуват бета-клетки, а също са били налице признаци на нарушаване усвояването на глюкоза.

На почти идентична група хора по същото време давали плацебо.

При тези, които приемали плацебото, заболяването се развивало средно след по-малко от 24 месеца. А участниците, които приемали от новото лекарство, диабет тип 1 възниквал средно за 48 месеца, тоест с 2 години по-късно, отколкото ако не се прави нищо през този период.

Теплизумаб потиска активността на автореактивните CD3+ Т-клетки, като по този начин се предпазват бета-клетките на панкреаса от разрушение.

По-ранните изследвания показват, че препарата забавя прогресирането на болестта при хората, на които вече е поставена диагноза тип 1.

Новото изследване показва, че с помощта на кратък курс терапия могат да се осигурят 2 допълнителни години спокоен живот без инжекции инсулин и ежедневен мониторинг с глюкомер.

Отлагането на болестта е от съществено значение за нейния контрол

В отделни случаи това отлагане означава, че детето ще стане по-зряло и способно да се справя със заболяването. Разликата между диагнозите, поставени на 12 и на 14 години е огромна.

Също диабетът, възникнал по-късно, може да способства за по-малко количество усложнения в бъдеще.

По-зрелият организъм по-добре понася проявленията на болестта и не се отразява до такава степен на качеството на живот на детето. Самата болест може по-добре да се контролира от самото дете, което разбира какво трябва да прави.

Възможностите за излекуване от диабет тип 1 са все още ограничени, но предвид напредването на медицината, има вероятност съвсем скоро да бъде постигнато и това.