Ракът на панкреаса обикновено засяга съседните органи, например, черният дроб или дванадесетопръстника, регионарните лимфни възли или най-често съдовите структури, сред които и чревния ствол.

Рак на панкреаса – нов шанс за безнадеждно болните

На този фон е нереално да се извърши хирургична интервенция. Изследователи от Масачузетската широкопрофилна болница обясняват, че местно-разпространеният рак на панкреаса се смята за неблагоприятните форми на онкологично заболяване. Но резултатите от последните клинични изпитвания дават нови надежди.

В изследване били обхванати от 49 души с предварително нелекуван местно разпространен рак на панкреаса, които получавали комбинация на интензивна химиотерапия и лъчева терапия. А също и с хипотензивния препарат лозартан, който активира няколко механизма на имунната система.

Комбинираната терапия и последващото намаляване на тумора позволило успешно да се извърши хирургична интервенция за 34 от 49 участниците. При 30 от доброволците /61%/ операцията /резекцията/ спомогнала за отстраняване на всички признаци на рака около тумора.

Според авторите на изследването, успешното премахване на първичния тумор при 61% от участниците установява нови критерии за лечение. Не по-малка е ролята и на професионализма на хирурзите, които са готови да направят операция, дори когато туморът е разположен около кръвоносните съдове.

Химиотерапия и лъчетерапия и след това операция

Резултатите показват, че първоначалното разпространение на тумора, което се установява от данните от компютърната томография и способността на хирурзите да премахват тумор след химио- и лъчетерапия „вече няма еднозначна взаимовръзка”.

Местно разпространеният рак на панкреаса вече по-често ще се отстранява хирургично след проведена химиотерапия и лъчетерапия. Това дава на хирурзите зелена светлина да продължат своята работа.

Досега този вид тумори много рядко подлежаха на операция, а това обричаше много хора на почти сигурна смърт. Ракът на панкреаса е един от най-коварните, бързо се разпространява и поради спецификата си и площта на засягане повечето хирурзите отказваха да го премахват.

Но благодарение на направеното изследване това ще се промени и първо ще се преминава през стандартното лечение, когато не е възможна операция и след това ще се извършва интервенция, която може да осигури почти пълно излекуване.