Според изследователите, активните вещества в състава на водите за уста могат да способстват за разрушаване на липидната обвивка на SARS-CoV-2.

Изследването се провежда от специалисти от медицинския факултет на Кардиф, съвместно с университетите на Англия, Испания, САЩ и Канада.

Водата за уста може да ни предпази от заразяване с COVID-19

Според тях, съществува настоятелна необходимост да се провери ефективността на водата за уста в клинични условия, за да не се изключи още един способ за защита от коронавирус в домашни условия.

Предварителни резултати от научния труд са публикувани в списание Function.

Учените поясняват, че молекулите на коронавируса са покрити с мазен слой, който е уязвим към някои химически вещества – етанол, повидон-йод, цетирилпиридин и други.

Тези вещества се съдържат в много води за уста, които се предлагат.

При увреждане на обвиващата го мембрана вирусът отслабва. Така течността за жабурене на уста теоретично може да осигури ниво на защита, което не отстъпва на сапуна.

Забележително е, че липидната обвивка на вируса не се променя при мутации, а това означава, че течността за жабурене може да е ефективна при всякакви нови щамове на коронавируса.

Изследователите успяха да установят, че някои течности за жабурене съдържат вирулицидни съставки, които разрушават мембранната обвивка на вируса.

Какъв е защитният потенциал на водите за уста срещу COVID-19

Необходимо е бързо изследване, за да се определи защитния потенциал на водите за уста за защита от коронавируса.

В предходни свои изследвания експерти на СЗО обявиха, че няма никакви доказателства за ефективността на приложение на водите за уста за защита от коронавирус.

Освен това представители на един от най-големите производители на води за уста Listerin предупредиха, че нито един от продуктите не е тестван срещу каквито и да е щамове на коронаверуса.

От компанията вече предупредиха, че макар и водите за уста съдържат спирт, те не са предназначени за дезинфекция на ръцете.

За дезинфектант може и да не са подходящи, но най-голяма е вероятността да проникне през устата, затова е възможно да осигурява защита за определен период от време от заразяване.