Разработката на ваксина срещу COVID-19 в Института по микробиология напредва. До средата на август трябва да бъде готов прототипът, но голямото предизвикателство е след това.

До август 2021 трябва да е готова българска ваксина срещу COVID-19

Необходими са редица клинични проучвания, тестове, които са с доста голяма продължителност, възможно е да отнемат около 1 година или най-късно до август 2021 г. трябва да имаме готова българска ваксина срещу COVID-19. Най-оптимистичният е вариант е до месец май следваща година.

Това обяви ръководителят на департамента по Имунология към Института по микробиология на БАН.

Този департамент се провеждат разработките на потенциалната ваксина срещу коронавирус.

Имунолозите от БАН посочиха, че в момента е голяма надпревара между фармацевтичните компании по повод разработването на ефективна ваксина.

По медиите вече се разпространи информация как американският президент първо предложи щедро възнаграждение на немска, а след това и на френската фармацевтична компания Sanofi, ако доставят първо ефективна ваксина на САЩ. Това, разбира се, предизвика голямо недоволство във Франция и Германия.

Техните надежди са да получат от финансиране от най-големите и богати държави както за разработването под формата на грантове или безвъзмездна помощ, така и средства за закупуването на тези ваксини.

Бързо възстановяване на държавата, която първа пусне COVID-19 ваксина

Преди време и премиерът посочи, че тази държава, учените на която успеят да направят първи ваксина, ще направи голям скок в икономическото си развитие и най-вече огромен допълнителен паричен поток, който да я измъкне от икономическата летаргия.

Българската ваксина ще съдържа частици, които имитират вируса, като ще се използват материали, които са произведени чрез нанотехнологии.

Тези наночастици трябва да са носители на вирусните частици и съответно тялото да ги разпознава и да започне да изгражда имунитет срещу коронавируса.

Предстои да се преценява какво ще е приоритет при създаването на ваксина – дали да се прилага масово и задължително или да е, който пожелае както е с противогрипните ваксини. Ваксината може да е препоръчителна и дори безплатна за рисковите групи.

От департамента по имунология на БАН смятат, че всеки по желание трябва да преценява дали да се ваксинира срещу коронавирус. Освен това не смятат, че може да се разработи ефективно противовирусно, което да пребори този вирус.

Вирусите са парчета молекули и затова единствено имунната система може да се справи с тях. Освен това всички препарати са с множество, а някои и със силно изразени странични ефекти.

Защо нямаме психическа готовност да реагираме на епидемии

Обществената реакция на коронавирус епидемията показа, че изобщо не сме подготвени да реагираме на подобно сериозно влошаване на епидемиологичната обстановка. И то не само технически, но и психологически.

Ръководителят на департамента по Имунология може би загатна, че и мерките, които са били взети, са били прекалено крайни и некореспондиращи с риска от усложнения, вследствие на заразяване.

Масовата паника и шоковото запасяване след обявяването на извънредното положение показва точно това, че не знаем как да реагираме адекватно.

Все още не ясно какъв е типът имунитет, който се изгражда след коронавирусна инфекция и дали е еднакъв при всички.

Появяват се изследвания, които сочат, че антитела може и да се образуват, но при леко протичане те са твърде малко.

Според ръководителя на департамента по имунология в БАН единствено колективният имунитет може да предотврати бъдещо разпространение на вируса, а за тази цел трябва да се разработи ефективна ваксина. Без такава може да се разчита единствено на затихване на епидемията от само себе си.

Определи като научна фантастика сведенията, че с вируса можем да се заразим при докосване на повърхност, на която преди няколко часа е бил заразен.

Извън тялото вирусът бързо губи заразните си свойства, тъй като температурата и влажността не са подходящи за неговото разпространение.

Затова носенето на ръкавици съвсем не е нужно, дори може да е опасно, тъй като се замърсяват бързо, свалят имунитета на кожата на ръцете и е възможно и да ни предпазят, макар и шансът да е минимален, но е по-вероятно да си докараме някоя екзема или дерматит.