Човешкият организъм използва холин или витамин В4 за синтез на ацетилхолин – невромедиатор, отговарящ за паметта, мускулният контрол и настроението.

Холинът също участва при изграждането на нови клетъчни мембрани и играе жизненоважна роля при регулация на експресията на гени.

Холин – потенциално лекарство за Алцхаймер

Сега учени от Центъра за изследване на невродегенеративни заболявания към Аризонския университет успяха да установят, че холинът действа като агонист, да не се бърка с антагонист, на рецепторите на сигма-1, участващи в патогенезата на болестта на Алцхаймер, и намалява симптомите на заболяването.

В новото изследване бил използван воден лабиринт, за да се определи дали холинът при мишките със симптоми на болестта на Алцхаймер ще подобри пространствената памет.

Установило се, че холинът влияе положително на паметта на всички опитни мишки.

Изучаването на тъканите на хипокампа – областта на мозъка, която играе централна роля при формирането на паметта, потвърди намаляването на бета-амилоида и понижаване активацията на микроглиите, показващи намаляване на мозъчното възпаление.

Установено е, че добавянето на холин променя никотиновият ацетилхолинов рецептор алфа-7 и сигма-1, което може да доведе до намаляване на свързаната със заболяването активация на микроглиите.

Холинът се определя като привлекателен кандидат за профилактика на Алцхаймер в сравнение с много други фармацевтични препарати.

От кои храни можем да си набавим витамин В4

При съпоставяне на дозите холин, инжектирани на подопитни мишки, с дневните норми за човек, изследователите стигат до извода, че за получаване на аналогичен ефект е достатъчно количество холин, което е доста под предела на дневното потребление.

Холин се съдържа в различни хранителни продукти. Високи нива се установяват в пилешкия черен дроб, в 100 грама – холинът е 250 мг, яйца с жълтък - 147 мг холин, пшенични зародиши – само в 30 грама, съдържанието на холин е 51 мг.

Широко достъпни са добавките, съдържащи холин, особено важни са за тези, които са на растителна диета.

Учените признават, че е необходимо повторение на изследването, но с участници хора. Но според тях още сега може да се препоръча увеличаване на приема на холина чрез храната за профилактика и терапевтично приложение при болестта на Алцхаймер.