Заразяване с нов вид вирус стана причина за бързо нарастване на заболеваемостта от пневмония.

Как успяха да установят причинителя на опасните вирусни пневмонии

Причината за епидемията от пневмония с неизвестен произход в Китай стана нов вид вирус, съобщава китайската централна телевизия, като се позовава на група експерти.

След тестове с метода на нуклеиновата киселина са открити 15 потвърдени случаи на заболяването с нов вид коронавирус, се уточнява в съобщението.

Специалистите добавят, че са необходими по-нататъшни епидемиологични изследвания и изучаване на клиничните проявления на заболяването.

В края на декември китайските власти съобщиха за епидемия от пневмония с неизвестен произход. Към 5 януари 2020 г. са установени 59 случаи на вирусна пневмония, 7 от болните са в тежко състояние.

Под лекарско наблюдение остават 163 души, които са били в тесен контакт с болните. Някои от тях са работели на местен пазар за морски дарове.

Към настоящия момент явни признаци, че заболяването се предава от човек на човек няма, летални случаи не са регистрирани.

Коронавирусите са обединени в семейство, което се състои от повече от 30 вируса. За първи път са изолирани през 1965 г. Засягат хора, домашни птици, животни, свине, едър рогат добитък.

Вирусната пневмония е най-опасна за възрастни хора, малки деца, както и при отслабен имунитет, затова трябва да бъдат взети мерки за защита на тези уязвими групи.

Как опасният вирус от Китай може да стигне до България

За лечението на вирусна пневмония се прилагат няколко вида антивирусни препарати, които са насочени към самия причинител на опасното възпаление на белите дробове. В повечето случаи след началото на терапията с тези препарати, настъпва рязко подобряване на състоянието на болния.

У нас засега няма основания за притеснение относно разпространението на коронавирусите, които да доведат до епидемия от вирусни пневмонии.

Въздушното съобщение, тоест пътуващите от България към Китай и обратно през зимните месеци са сравнително малко, че да станат вектор на разпространението на опасните щамове на коронавирусите.

Потенциалната опасност идва по-скоро от грипния вирус. Към момента преобладават потвърдените случаи на вируса от щама Мичиган H1N1, най-много, и на Сингапур H3N2. И по-малко на по-опасния тип В, щама Виктория.