Изследването е проведено от американски учени, като от него става ясно, че един от най-честите симптоми на коронавирусната инфекция е нарушено храносмилане.

Гадене и повръщане също симптоми на COVID-19

Първото изследване се основава на наблюденията в 3 болници на китайския град Ухан, откъдето тръгна новият коронавирус.

От 18 до 28 февруари учените анализирали симптомите на 204 души с коронавирус и установяват, че половината от тях се оплаквали от храносмилателни разстройства – диария или пълна липса на апетит. Други симптоми са гадене, повръщане и болки в корема.

Според изследването, при храносмилателни симптоми времето от появата на първите симптоми до развитие на усложнения и необходимост от хоспитализация е по-дълго, отколкото при тези, които имали респираторни симптоми.

Освен това, тези болни се нуждаели от по-продължителна терапия, тяхното лечение било много по-трудно и съответно по-малко ефективно.

Според учените, респираторни симптоми се появяват при най-тежко болните, които са характерни за първата вълна на коронавирусната инфекция. Затова те са описвани като основни и всички усилия били насочени в борбата с тях.

Всички автори отбелязват, че са открити няколко случая, при които заразените с коронавирус са имали нарушения на храносмилането, но респираторни симптоми, така не са се проявили.

Хронични болести на храносмилателната система допълнителен риск

Във второто изследване учените от Медицинското училище Икан в Ню Йорк обобщават ключовата за гастроентеролозите информация, която се отнася за хора с хронични храносмилателни нарушения.

Специално внимание следва да се отдели на хората, които са с чревни възпалителни заболявания и приемат имуносупресори.

Такива заразени с COVID-19 трябва по-строго от останалите да спазват режим на карантина и на самоизолация.

Изолацията и карантината може да са много тежки за съвременния човек, който е свикнал на движение, на пътувания, затова и толкова хора отказват да спазват препоръките да не се излиза навън, без да има основателна причина и за такава се приема – единствено ходене до аптека, на работа и в хранителен магазин.

И това е тенденция не само у нас, но и във Великобритания, където наскоро бяха въведени ограничителни мерки.