Предменструалният синдром е свързан с няколко симптома, които в известна степен са свързани с ранни проявления на бременността.

Това е причината много жени да могат да изпитват затруднения в определянето на причините за тяхната поява, но диагноза може да постави само лекар.

Какво е сходството на симптомите на ПМС с ранна бременност, какви са разликите, кога е необходима консултация с лекар?

Общи симптоми

Анализирайки всички възможни и характерни симптоми, лекарите могат да разграничат общи, които са характерни за ПМС и за бременност.

Първото, на което обръщат внимание пациентките е промяна на настроението.

Раздразнителност, тревожност, тъга, която се сменя с приповдигнато настроение, тези симптоми могат да бъдат характерни както за предменструален синдром, така и за бременност.

Обикновено промените в настроението изчезват буквално в първия ден на менструацията. Но ако се запазят по-дълго време, цикълът закъснява, тогава няма да излишно да се направи тест за бременност.

Промените в настроението, които съществуват дълго време, могат да насочват към развитие на депресия. Затова ако симптомите се запазят повече от 2 седмици, то трябва да потърсим лекарска помощ.

Според статистическите данни, около 10% от жените в ранните срокове на бременността страдат от депресии, а също и от промени в настроението.

Запек

Измененията в хормоналния фон могат да станат причина за запек при жените, а също и до други разстройства на храносмилателната система. Хормоналната функция може да се повлияе и от чревната перисталтика.

Статистическите данни показват, че около 38% от жените по време на бременност страдат от запек, като става въпрос не само за късните, но и за ранните срокове.

Известно е, че подобни симптоми могат да се формират при жени преди началото на менструацията, а също и в различни периоди на менструалния цикъл. Но по време на менструация, чревната перисталтика се възстановява, и проблемът изчезва от само себе си.

А при бременност тези симптоми могат да се запазят по-дълго време, през първия триместър на бременността. В последните срокове на бременността, запекът също не е рядко явление.

Изменения в гърдите

Промените в гърдите, например, тяхното подуване, увеличаване на размерите може да бъде симптом на приближаваща менструация, но също може да е признак и на бременност. Симптомите, сигнализиращи за ПМС или бременност, могат да варират при всяка жена:

  • Болезнени усещания;
  • Повишена чувствителност на гърдите;
  • Изменения на цвета на зърната;

В ранните етапи на бременността жената може да усеща нагрубяване на гърдите, буквално се надува. Подобни симптоми могат да се появят 1-2 седмици след зачеването и да се запазят до раждането.

Сънливост

Синтезът на прогестерон ще способства за умора и силна сънливост, винаги ни се иска да спим, навсякъде и по всяко време и във всяко положение. Тези симптоми са характерни не само за бременност, но и за някои заболявания, например, желязодефицитна анемия и прочие.

Понижаването на работоспособността може да бъде характерно и за някои фази на менструалния цикъл, а с началото на менструацията и работоспособността се възстановява.

Течения

Маточното кървене не е признак на липса на бременност. Не трябва да се забравя за т.нар. имплатационно кръвотечение, което може да е около 10-14 дни след зачеване. Обяснява се с имплантацията на плодното яйце в стената на матката.