Какво представлява запекът?

Запекът или констипация е състояние, което се характеризира с намалена честота на чревните движения – перисталтика или се затруднява изхождането.

При запек обикновено човек се изхожда по-трудно, поради съдържащото се по-малко от обичайното количество вода в изпражненията. Запекът е симптом, а не заболяване.

Като цяло да бъде точно описание, защото при всеки човек се проявява по различен начин. В допълнение, тъй като ние по принцип не обсъждаме честота на чревните ни движения и не се наблюдаваме един друг кой колко често се изхожда, често ни е трудно да определим дали по-рядко се изхождаме или дали изпитваме повишена трудност при дефекация, отколкото при останалите хора.

Нормалната честота на чревните движения варира значително като се започне от три изхождания на ден и се достигне до три пъти седмично. Все пак, ако човек има някаква честота на изхождане, която в определен момент рязко се променя и това ново състояние се задържи продължително, това е основание той да потърси лекарска помощ.

Като цяло, консултация с лекар трябва да се направи, ако човек забележи, че не се е изхождал повече от три последователни дни и тъй като чревното съдържимо се втвърдява човек трябва да положи немалко усилие, което може да е съпроводено и с болка, по време на дефекация.

Съществува погрешно схващане, че при запек отпадните продукти, които се изхвърлят от тялото чрез дефекация се усвояват обратно от организма и това може да е опасно за здравето на човек и дори да съкрати живота му.

И затова някои хора се страхуват, че е възможно да бъдат натровени от собствените си изпражнения, ако те се задържат за по-продължителен период в тялото.

Нищо от това не е вярно. Също така има малко доказателства, че клизмата подобрява здравословното състояние на хората с нормална чревна функция.

При възрастните хора вероятността да получат е пет пъти по-голяма, отколкото при младите.

Симптоми на констипация (запек)

При всеки в това състояние симптомите са индивидуални в зависимост от възраст, хранителен режим и каква е била нормалната му честота на дефекация. Ще се ограничим само май общите симптоми, които човек може да има при запек:

  • Трудности при започването или завършването на дефекацията;
  • Трудно преминаване на изпражненията;
  • След продължително напъване преминават твърди изпражнения;
  • Ако засегнатият има синдром на раздразненото дебело черво, което съпътства с пулсиращи болки в корема, увеличено количество газове, усещане за подут корем, както и промяна в перисталтиката на червата.
  • Ако засегнатият е с чревния непроходимост, която предизвиква гадене, повръщане, липса на перисталтика и невъзможно преминаване на газовете.
  • Подут корем, главоболие и загуба на апетит;
  • Обложен език, лош дъх (халитоза) и лош вкус в устата.

Лечение на запек

Чистият зехтин облекчава запека, тъй като стимулира перисталтиката и ако се приема редовно, запекът е много вероятно да бъде напълно преодолян. На вас ще ви е необходимо:

  • 1 супена лъжица зехтин;
  • 1 чаена лъжичка лимонов сок по желание.

Приема се по една супена лъжица сутрин на гладно, тъй като действа най-добре на празен стомах, затова ако сте се хранили преди това е най-добре да изчакате да минат няколко часа преди да го приемате.

Можете да го смесите с лимонов сок, за да подобрите вкуса и защото лимоновият  сок също е естествено средство за облекчаване на запека.

Физическата активност също е много полезна при запек, тъй като ако искаме червата ни да се движат нормално, трябва и ние да се движим.

Определите си време от деня, когато ще освобождавате червата си – създайте си нещо като график и когато спазвате известно време този режим около 21 дни обикновено са необходими, вие „приучвате“ дебелото си черво кога трябва да освободи съдържанието си и всеки ден по едно и също време ще получавате позив за дефекация.

Освен използването на чист зехтин и физическата активност, има и други методи и подходи, които могат да помогнат при справянето с запека.

Една от ключовите стратегии за предотвратяване на запека и подобряване на перисталтиката е свързана с хранителния режим. Въвеждането на богати на фибри храни в диетата е от съществено значение.

Фибрите подпомагат нормалното функциониране на червата, като предоставят необходимото количество хранителни влакна и стимулират перисталтиката.

Зеленчуци, плодове, целозърнести храни и бобови култури са отличен източник на фибри и трябва да бъдат включени в ежедневната хранителна програма.

Освен това, важно е да се поддържа хидратацията на организма. Пиенето на достатъчно количество вода помага за омекотяването на столовете и лесното преминаване през червата.

Препоръчителното количество вода, което трябва да се консумира, варира в зависимост от индивидуалните нужди, но обикновено се препоръчва около 8 чаши (около 2 литра) на ден.

Добавянето на пробиотици в диетата може също да окаже положително въздействие върху червата.

Пробиотиците са добри бактерии, които помагат за поддържането на баланса на микробната флора в червата и улесняват храносмилането.

Йогуртът, киселото мляко и кефирът са добри източници на пробиотици и могат да бъдат включени в ежедневната хранителна програма.

Освен промяна в хранителния режим, редовната физическа активност е важна за стимулирането на перисталтиката и поддържането на нормалното функциониране на червата.

Ходенето, бягането, плуването или други възможности за умерена до интензивна физическа активност могат да бъдат полезни за улесняването на дефекацията и предотвратяването на запека.

Психическото здраве също може да играе роля в функционирането на червата. Стресът и тревогата могат да доведат до промени в перисталтиката и храносмилателния процес.

Накрая, в случаите, когато се появяват често запеки и симптомите са тежки или продължават в продължение на дълъг период от време, е важно да се потърси медицинска консултация.

Лекарят може да прецени състоянието и да предложи допълнителни методи за лечение и подкрепа.