Анемия - какво представлява

Анемията е състояние, при което концентрацията на еритроцити в кръвта е занижена.

Анемия също може да е налице когато червените кръвни клетки не съдържат достатъчно хемоглобин.

Хемоглобинът представлява богат на желязо белтък, който придава червения цвят на кръвта, но основната му функция е да осигури преноса на кислород чрез еритроцитите от белите дробове към останалата част на тялото.

Ако вие страдате от анемия, то клетките, от които е изградено тялото ви, не получават достатъчно количество кислород.

В резултат на това е вероятно да се чувствате постоянно уморени и отпаднали. Могат да се появят и други симптоми като задух, световъртеж или главоболие.

Тежката или продължителната анемия може да увреди сърцето, мозъка и други органи в тялото. Ако анемията е много тежка може да се стигне дори и до фатален изход.

Причини за анемия при мъже и жени

Диагностичен критерий за анемия е понижаване на концентрациите на хемоглобин в кръвта до ниво от под 130 грама на литър, а при жените под 120 г/л.

Статистически при мъжете се открива по-рядко, тъй като жените физиологично са предразположени към това заболяване.

Причините за анемия могат да варират в зависимост от пола на човека. У жените, един от честите фактори, водещи до анемия, е свързан с менструацията.

От друга страна, при мъжете, анемията най-често е резултат от хронични заболявания и нарушени функции на различни системи на организма.

Някои от основните причини за анемия при мъжете включват хронични бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, заболявания на храносмилателната система, ракови заболявания и хронични възпалителни състояния.

Какви са характерните симптоми

Един от допълнителните симптоми на анемия е недостигът на въздух или диспнея. Хората с анемия могат да се чувстват задушени или да имат нужда от повече въздух при изпълнение на физически усилия.

Това е свързано с намалената концентрация на кислород в кръвта, поради намален брой червени кръвни клетки, които са отговорни за транспортирането на кислород до тъканите на организма.

Друг общ симптом при анемия е виене на свят или смущение. Хората може да изпитват усещане за лека главоболка или дори да изпитват по-сериозни главоболия.

Това се дължи на намаленото снабдяване на мозъка с кислород, което може да води до временно нарушение на нормалната функция на нервната система.

Студените крайници също са общи симптоми на анемия. Поради намалената циркулация на кръвта и недостатъчното количество кислород, крайниците като ръцете и краката могат да се почувстват студени и да имат по-слаб пулс.

Една от видимите прояви на анемия е бледа кожа. Човекът може да изглежда по-бледо от обичайното, особено на лицето и на слизъците, като устните и веките.

Това е резултат от намаленото количество червени кръвни клетки, които обикновено придават розов оттенък на кожата.

Болките в гърдите са още един симптом на анемия. Хората може да почувстват леки или умерени болки в гърдите поради повишената работа на сърцето, което се опитва да компенсира за недостатъчното количество кръв и кислород в тялото.

Въпреки че леката до умерената анемия може да не се прояви с явни симптоми, някои хора все пак могат да изпитват леки симптоми.

Те обикновено не представляват сериозен дискомфорт и могат да включват лека умора, по-ниска издръжливост при физическа активност и леко замаяние.

В случай на съмнение за наличие на анемия или при поява на симптоми, е важно да се консултира с лекар.

Диагнозата на анемия се установява чрез изследване на кръвта, като се оценява нивото на хемоглобина и броя на червените кръвни клетки.

Лекарят може да препоръча подходящо лечение, което обикновено включва прием на желязо или други подходящи хранителни добавки, според причината и тежестта на анемията.

Поддържането на здравословен начин на живот също е от съществено значение, за да се подпомогне лечението на анемията.

Това включва консумиране на храна, богата на желязо, витамини и минерали, както и редовно физическо упражнение.

В някои случаи, когато анемията е причинена от друго основно заболяване, може да бъде необходимо да се лекува и основното заболяване, за да се коригира анемията.

Усложнения

При някои хора анемията може да предизвика аритмия, която представлява силно отклонение от обичайния сърдечен ритъм.

С течение на времето, ако не бъдат предприети нужните мерки, аритмията е много вероятно да увреди сърцето и евентуално да доведе и до сърдечна недостатъчност.

Анемията е възможно да причини и увреждания и на други органи, защото кръвта няма да може да им достави достатъчно кислород.

Анемията може да стане причина и за много други здравословни проблеми. При хората, които имат бъбречни заболявания и анемия, е много вероятно да се появяват и проблеми със сърцето.

Някои видове анемия са характерни с това, че тялото губи прекалено много течности и силно се дехидратира, а това може да бъде опасно за живота.

Как се лекува това състояние

Целта на лечението е да се увеличи количество кислород пренасяно от кръвта. Това се постига чрез увеличаване на броя на червените кръвни клетки и нивото на хемоглобина.

Друга възможна цел на лечението е да се лекува основната причина за анемията.

Лечението, което е подходящо, е в зависимост от вида, причината и стадия на заболяването.То може да включва сериозни промени в хранителния режим, прием на хранителни добавки и лекарства.

Недостигът на витамини и желязо в храната, която обикновено приемате, може да е една от възможните причини за развиване на болестта.

Затова при анемия, когато причината за нея е установена, се препоръчва промяна на начина на хранене или прием на хранителни добавки, като в ежедневното меню се включват храни богати на витамини и съдържащи желязо, като например витамин В12 и витамин Б9, наричан още фолиева киселина.

Понякога при анемия се предписва и прием на витамин С, който помага на организма да усвои желязото, прието с храната.

Вашето тяло се нуждае от желязо, за да бъде нивото на хемоглобина нормално. Вашето тяло може много по-лесно да абсорбира желязото от месото, отколкото от зеленчуците и другите храни.

За лечение на анемия се препоръчва консумация на повече месо, особено на червено такова като говеждо и телешко, както и на пилешко, пуешко, свинско, риба и скариди.