Анемия - какво представлява

Анемията е състояние, при което концентрацията на еритроцити в кръвта е занижена.

Анемия също може да е налице когато червените кръвни клетки не съдържат достатъчно хемоглобин.

Хемоглобинът представлява богат на желязо белтък, който придава червения цвят на кръвта, но основната му функция е да осигури преноса на кислород чрез еритроцитите от белите дробове към останалата част на тялото.

Ако вие страдате от анемия, то клетките, от които е изградено тялото ви, не получават достатъчно количество кислород.

В резултат на това е вероятно да се чувствате постоянно уморени и отпаднали. Могат да се появят и други симптоми като задух, световъртеж или главоболие.

Тежката или продължителната анемия може да увреди сърцето, мозъка и други органи в тялото. Ако анемията е много тежка може да се стигне дори и до фатален изход.

Причини за анемия при мъже и жени

Диагностичен критерий за анемия е понижаване на концентрациите на хемоглобин в кръвта до ниво от под 130 грама на литър, а при жените под 120 г/л. Статистически при мъжете се открива по-рядко, тъй като жените физиологично са предразположени към това заболяване.

Причина за анемия при жените може да стане менструация, бременност, кърменe. А при мъжете най-често е вследствие на хронични заболявания и нарушени функции на различни системи на организма.

Какви са характерните симптоми

Най-честият симптом при анемия е умората. Ако имате анемия е възможно да изпитвате трудности при намирането на сили да извършвате обичайни дейности, които при иначе здрав човек не биха създали никакво затруднение.

Други симптоми на анемия:

  • Недостиг на въздух;
  • Виене на свят;
  • Главоболие;
  • Студени крайници;
  • Бледа кожа;
  • Болки в гърдите.

Тези симптоми могат да се появят, защото сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва богата на кислород кръв към всички части на тялото.

При лека до умерена анемия е възможно да не се появят никакви симптоми, но дори и да се появят, те ще са съвсем леки и обикновено не биха създали голям дискомфорт.

Усложнения

При някои хора анемията може да предизвика аритмия, която представлява силно отклонение от обичайния сърдечен ритъм.

С течение на времето, ако не бъдат предприети нужните мерки, аритмията е много вероятно да увреди сърцето и евентуално да доведе и до сърдечна недостатъчност.

Анемията е възможно да причини и увреждания и на други органи, защото кръвта няма да може да им достави достатъчно кислород.

Анемията може да стане причина и за много други здравословни проблеми. При хората, които имат бъбречни заболявания и анемия, е много вероятно да се появяват и проблеми със сърцето.

Някои видове анемия са характерни с това, че тялото губи прекалено много течности и силно се дехидратира, а това може да бъде опасно за живота.

Как се лекува това състояние

Целта на лечението е да се увеличи количество кислород пренасяно от кръвта. Това се постига чрез увеличаване на броя на червените кръвни клетки и нивото на хемоглобина.

Друга възможна цел на лечението е да се лекува основната причина за анемията.

Лечението, което е подходящо, е в зависимост от вида, причината и стадия на заболяването. То може да включва сериозни промени в хранителния режим, прием на хранителни добавки и лекарства.

Недостигът на витамини и желязо в храната, която обикновено приемате, може да е една от възможните причини за развиване на болестта.

Затова при анемия, когато причината за нея е установена, се препоръчва промяна на начина на хранене или прием на хранителни добавки, като в ежедневното меню се включват храни богати на витамини и съдържащи желязо, като например витамин В12 и витамин Б9, наричан още фолиева киселина.

Понякога при анемия се предписва и прием на витамин С, който помага на организма да усвои желязото, прието с храната.

Вашето тяло се нуждае от желязо, за да бъде нивото на хемоглобина нормално. Вашето тяло може много по-лесно да абсорбира желязото от месото, отколкото от зеленчуците и другите храни.

За лечение на анемия се препоръчва консумация на повече месо, особено на червено такова като говеждо и телешко, както и на пилешко, пуешко, свинско, риба и скариди.