Рефлуксен ларингит – това е патологично състояние, при което в лигавицата на ларинкса, се развива възпалителна реакция, обусловена от ретроградно връщане в лумена на този орган на коремно съдържимо.

Разпространението на това заболяване сред населението е достатъчно висока. Основната причина е гастроезофагеален рефлукс.

Обикновено при правилно подбрано лечение тази патология е с благоприятна прогноза и се завършва с пълно изчезване на клиничните проявления.

В противен случай това състояние може да се усложни от разпространението на рефлукс в долните отдели на дихателната система с възникване на трахеобронхити или аспирационна пневмония.

Същност и причини

Рефлуксният фарингит също се нарича ларингофаренгиален рефлукс. С тази патологичен процес се сблъскват достатъчно голям брой хора. В основната възрастова група болни са хората от 20 до 60 години.

Дамите малко по-често страдат от това заболяване в сравнение с мъжете.

Установено е, че при повече от 50% от хората с гастроезофагеална рефлуксна болест, се развиват специфични възпалителни изменения в горните дихателни пътища.

От патогенетична гледна точка в основата на развитие на гастроезофагеалния рефлукс е недостатъчност на долния сфинктер, отговарящ за затваряне на хранопровода.

В резултат на това нарушение сфинктерът винаги се намира в полуотворено състояние и в момента на съкращаване на стомаха неговото съдържимо се връща нагоре.

При гастрофаренгиална рефлуксна болест, съпровождаща се с недостатъчност и на горния хранопроводен сфинктер, агресивното съдържимо преминава и през хранопровода и постъпва в разположените по-долу структури.

Поради оказваното дразнещо действие лигавицата на стената на ларинкса се подлага на възпалителни изменения.

Съществува и втори косвен механизъм на възникване на рефлуксен ларингит. При норма рефлекторните дъги на ларинкса вземат участие в осигуряването на кашлечния рефлекс.

Този рефлекс изпълнява и защитна роля и отговаря за отстраняването на чужди маси, попаднали в горните дихателни пътища.

При този патологичен процес поради някакви причини се нарушава активността на рефлекторните дъги, което води до застой на лигавичен секрет и формиране на възпалителна реакция.

Рискови фактори

Съществуват много на брой фактори, които могат да способстват за ретроградно връщане на стомашно съдържимо. А това означава, че създават благоприятни условия за възникване на рефлуксен ларингит.

Първо, към тези фактори се отнася неправилното хранене. Яденето на твърде голямо количество сол, мастни ястия, съдържащи кофеин продукти може да способства за проблеми с моториката на хранопровода и неговите сфинктери.

Тук се отнася и пристрастяването към алкохол. В рисковата група са и хора, които системно преяждат или пропускащи хранене.

Голям принос имат и възпалителните заболявания от страна на различните отдели на храносмилателната система, например, на гастродуоденит.

Към формиране на тази патология предразполагат различни състояния, съпровождащи повишаването на вътрекоремното налягане. Като пример, може да се приведе бременност, големи туморни образувания и т.н.

Симптоми при рефлуксен ларингит

Обикновено симптомите при рефлуксен ларингит не са сходни с клиничните проявления при гастроезофагеален рефлукс. Пациентите рядко се оплакват от киселини или от оригване на кисело.

Този патологичен процес може в продължение на дълги години на практика да не се проявява. На първо време болният може и да не обръща внимание на паренето и дискомфорта в областта на гърлото.

Диагностика и лечение

Диагностиката на това заболяване се основава на цяла съвкупност от допълнителни методи на изследване. Сред тях са фарингоскопия, ендоскопско изследване на хранопровода и стомаха.

Лечението на рефлуксен ларингит на първо място се основава на спазване на специална диета.