От Харвардското медицинско училище в Бостън доказват, че острият стрес, индуциран от реакция на болка, значително ускорява посивяването на косата.

При повечето хора първите бели косми се появяват след навършване на 30-годишна възраст, а по-голямата част от косата побелява на около 50 години. Този процес е с название „ахромотрихия”.

Стресът вече доказано води ранно побеляване на косата

Ролята на стреса при ранно побеляване на косата досега се приемаше само като предположение, но не беше обяснена от гледна точка на медицината.

Накрая, учените установиха какви са механизмите на посивяване в резултат на стрес и установиха начин за преустановяване на този процес.

В рамките на експеримента на лабораторни мишки с черен цвят е въведено веществото – резинифератоксин, което активизира симпатиковата нервна система и болковите рецептори.

Приблизително 4 седмици след системното въвеждане на препарата козината на гризачите става напълно сива.

На втората група мишки наред с резинфератоксина въвеждали гуанетидин – симпатолитик, забавящ предаването на болкови импулси.

На третата група гризачи била направена хирургична симпатектомия. В двата случая блокирането на активността на симпатиковата нервна система довело до загуба на цвят на косата след предизвикване на стрес с резинифератоксин.

Учените обясняват, че болковият стрес води до масивно освобождаване на невромедиатора норадреналин. Последният на свой ред ускорява пролиферацията на стволови клетки меланоцити и води до бързо изтощаване.

Ранно посивяване на косата – може ли да се противодейства

Образуването на меланин се преустановява, а косата губи своя пигмент. Изследователите засега не знаят дали тяхното откритие ще бъде полезно за естетични цели. Поне стана ясно защо предизвиканата от стрес болка кара косата да посивява.

При ранно посивяване на косата, още преди 30-годишна възраст, сега се смята, че причина за това са гените.

Ако единият или двамата родители са започнали да побеляват млади, то тогава вероятността и детето също да побелее много рано нараства значително.

Изглежда не само гените, но и стресът също може да доведе до ранно побеляване, макар и това да се твърди само на базата на експеримент с мишки. Все още не са провеждани проучвания с участници хора.