Учени от Университета на Вашингтон в Сент Луиз предупреждават, че диетите, които включват храни източници на протеини водят до ускорено образуване на нестабилни плаки холестерол в стените на кръвоносните съдове.

Храните, богати на протеини, могат до увредят кръвоносните съдове

През последните години протеиновите диети се радват на голяма популярност, особено сред хората, които водят здравословен начин на живот и стремящи се да отслабнат. Но учените решават да проверят как белтъчините в големи количества действат на кръвоносните съдове.

В рамките на експеримента на няколко мишки давали храни с високо съдържание на мазнини, за да предизвикат атеросклероза при тях.

Храната на част от тях се състояла и от големи количества белтъчини – 3 пъти над нормата. На трета част пък давали мазна храна, но бедна на протеини. Плаките в техните артерии се оказват с 30% по-големи от на мишките, които приемали много мазнини, но нормални количества белтъчини.

За сметка на това, за разлика от другите животни, мишките, хранени с протеинови храни не трупали излишни килограми.

Учените обясняват образуването на плаки с това, че при прием на голямо количество белтъчини излишъкът, образуващ се при храносмилането му. Това активира белтъкът mTOR в клетките на имунната система макрофаги.

Те трябва да изчистят кръвоносните съдове от плаки холестерол, а mTOR блокира тази функция.

Резултатът е активиране на верига от събития, които водят до гибел на макрофаги и формиране на нестабилни плаки. Особено опасна е аминокиселината левцин, на която е богато червеното месо и аргининът.

Свиване на кръвоносните съдове от храни, богати на протеини

Първото, което се случва е, че при свиване на кръвоносните съдове се развива хипертония, и второ, нестабилната плака може да откъсне във всеки един момент и да стане причина за инфаркт и инсулт.

Учените планират да изяснят при бъдещи изследвания може ли различните аминокиселини, които се съдържат в храните, богати на протеини, да оказват различно влияние.

Възможно е да се разработи такъв хранителен режим, който ще съдържа много белтъчини, но това да не води до свиване на кръвоносните съдове.