Учени от Duke University, САЩ, в резултат на изследвания върху женски лемури достигнали до заключението, че тези животни могат да определят пола на своето потомство по телесната миризма.

За да се установи по какъв начин животните определят пола на бъдещото си потомство, ако това изобщо е възможно, специалистите взели проби от секретите на 20 бременни женски лемура.

С помощта на газова хроматография бил изследван състава на секретите. След това учените сравнили тези секрети с проби от женски лемури, които не били в това състояние.

В организма на лемурите се намират специални жлези, от които се образува много остра мускусна миризма. Тя се състои от феромони и други химически вещества, главната цел на които е да „информират“ другите представители на вида за пола, фертилността и другите характерни черти на всяко конкретно животно.

Но учените успели да установят, че такава миризма „сигнализира“ за бременността на женската. Веднага след зачеването се изменял химическия състав на секретите, като се променяла тяхната миризма. Освен това съставът на секрета на бременния женски лемур се различавал от на мъжкия.

„Резултатите от нашия труд са първото доказателство за това, че при животните ароматът на бременната женска се различава в зависимост от пола на нейното потомство.“ – посочва Кристина Дрю, професор по еволюционна антропология от Duke University.

Учените са убедени, че специфичната миризма дава възможност на животните по-добре да се подготвят към появата на бял свят на потомство от единия или от другия пол.

„Тази особеност е голямо предимство, както за мъжките, така и за женските, тъй като те от по-рано узнават, че ще станат родители.

Що се отнася до миризмата на синовете и дъщерите, ние подозираме, че по този начин се помага на бъдещите родители да се подготвят за различни социални ангажименти “- посочва водещият автор на изследването Джеръми Крофоуфорд.

Наблюдават ли при хората и при други животни такива особени свойства, на учените им предстои да изясняват. Те предполагат, че вероятно и при бременните жени могат да се открият подобни разлики в състава и миризмата на телесните секрети, но не толкова доловими.

По този начин в бъдеще още в началото на бременността бъдещите родители ще могат да научат пола на своето бъдещо дете.

В тази връзка следва да се отбележи, че през 2013 г. учените установиха, че женските бозайници могат да избират пола на своите бебета, като предварително претеглят шансовете си за успех.

При изследване на 3 поколения животни в зоопарка в Сан Диего, САЩ, се установило, че бозайниците са способни да избират полът на своето потомство, изхождайки от това кой ще бъде по-полезен за вида в настоящия момент.

Този избор животните правят несъзнателно, но според авторът на изследването Джоузеф Гарнер, женските имат възможност да определят собственото си здравословно състояние, предимствата на своя партньор и своето обкръжение, за да определи пола на бъдещото си потомство.

Например, за лъвиците е по-безопасно да раждат „момичета“, смятат изследователите, дори и те да не станат главни женски в прайда, тоест в стадото лъвове, тя все пак ще остави поколение.

Раждането на „син“ е много голям риск, тъй като по-голямата част лъвовете не оставят потомство, тъй като всички лъвици се оплождат алфа-мъжки. По този начин лъвицата, раждайки мъжки лъвчета може да удари генетичния джакпот, но може и да остане без нищо.