Има и по-бързи начини да умрете млади, от това да се пушат цигари.

Но въпреки опасностите, никотиновите наркомани намират за почти невъзможно да се отърват от вредния навик.

Половината от тези, които се опитват да спрат цигарите, се провалят в рамките на седмица.

По-малко от 5% успяват да останат чисти за една или повече години. Патерици като никотинови лепенки или дъвки, които осигуряват на организма никотин, могат да помогнат, но само малко.

Една от причините е, че пристрастяването е много повече от проста химия. Ритуалите като държене на цигара между пръстите или дълбокото вдишване на тютюневия дим са също такива формиращи навика фактори, като самия никотин.

Така че по-добър начин за спиране на тютюнопушенето е изобретяването на система, която имитира обикновена цигара възможно най-точно, но не съдържа канцерогените и отровните вещества, които се отделят при изгарянето.

Електронните цигари изглежда са нелошо решение. Те използват малък електрически нагревател за изпарение и комбинация от глицерин и пропиленгликол (две сравнително безобидни химически вещества), в които никотинът е разтворен.

Образуваната пара замества тютюневия дим, а и някои от електронните цигари са досущ като истинските, така че може да се държат между пръстите.

Въпреки това, новостта на електронните цигари (първите се появиха на пазара през 2006 г.) означава, че има само повърхностни познания дали те действително помагат на пушачите. Според проучване, публикувано от международната медицинска научна организация Cochrane Collaboration, резултатите са обнадеждаващи.

Авторите на изследването, под ръководството на Петър Хайек от Колежа на Лондонския университет Queen Mary, разглеждат резултатите от 13 проучвания на електронни цигари.

На една част от хората били давани електронни цигари, а на другата - плацебо без никотин. Около 9% от хората, които използват електронни цигари в тези проучвания, са успели да се въздържат от пушене в продължение на шест месеца, срещу 4% от тези, които са били на плацебо.

Отказването от тютюнопушенето е идеалният резултата, но ограничаването на цигарите също е добро за вас. Направените проучвания показват, че електронните цигари са добро решение за тези, които не могат напълно да се откажат от цигарите, като им помагат да ги намалят.

Около 27% от пушачите, използвали плацебо, както и 36% от тези, които били на истински електронни цигари, са успели да ограничат броя на изпушените цигари. 61% от потребителите на е-цигара са намалили консумацията на цигари наполовина, в сравнение с 44% от тези, използващи никотинови лепенки.

Въпреки всичко лекарите правят някои уговорки. В проучванията са включени по-малко хора, отколкото изискват стандартите за такъв тип изследвания, посочва д-р Хайек. Тъй като успешното отказване на цигарите е рядко явление, статистиците трябва да обследват много хора, за да се извлече ясен сигнал.

Освен това, за разлика от конвенционалните цигари, които са изработени от големите тютюневи компании, използващи стандартизиран промишлени процеси, електронните цигари се правят от фирми с различна големина, повечето от които се намират в Китай.

Качеството им е следователно променлива. В парата на някои от електронните цигари са открити остатъци от тежки метали, при други е имало влакна от силициев диоксид, които биха могли да предизвикат дразнене на белите дробове.

Необходимо е да се съберат повече данни за ефективността на електронните цигари, смятат авторите на изследването, които вече провеждат нови девет проучвания.