Смартфони, кремове, удобен стол…

Всички ние знаем, че някои навици, като например прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето, неправилното хранене, могат да доведат до преждевременно стареене на кожата.

Истината е, че въпреки научаването на тези факти, много хора не успяват да се въздържат от по-нататъшна злоупотреба. А какво да говорим за почти неизвестните и понякога неочаквани фактори.

Например, знаете ли, че постоянното използване на смартофони и електронни устройства може да е свързано с ранно повяхване на кожата? Или че прекомерното количество сън е толкова вредно, колкото и недоспиването.

А ето и още неочаквани причини защо може би изглеждате по-стари от своята календарна възраст?

1. Дълго стоене на едно място

За някои това може да е неприятна изненада, но това е истина – стоенето дълго време на едно място може да предизвика преждевременно стареене.

И въпросът не е само в гравитацията, която заедно с фиксирането на мимическите мускули заради работата пред компютър прави дори младите лица да изглеждат мрачни и отпуснати.

Заради постоянното седене също се забавя кръвообращението и оттока на лимфата, и в резултат се появяват отоци, торбички под очите, наднормено тегло, разширени вени.

Освен заседналият начин на живот предизвиква изменения на ДНК, които са непосредствено свързани с ускоряване на процеса на стареене.

2. Често използване на продукти за по-светла кожа

Не се препоръчва сами да подмладявате кожата си по този начин, правете го само под наблюдение на дерматолог.

Всички средства за изсветляване съдържат в големи дози компоненти, които в крайна сметка могат да влязат в реакция с ултравиолетовите лъчи и повторно да се окислят, което в крайна сметка да доведе до фотосенсибилизация и фотостареене, които се проявяват като усилена пигментация и преждевременно пресъхване на епидермиса, тоест кожата става по-тънка и провисва, проявяват се ранни малки бръчици, особено в областта на очите.

3. Използване на смартфони

Докато учените продължават да спорят и да изясняват, предизвикват джаджите рак или не, пагубното им влияние върху кожата е доказано 100%.

Смартфоните и другите съвременни устройства еднозначно предизвикват преждевременно стареене. И проблемът изобщо не е в излъчването или други прочие страшилища.

Причината е в нашата мимика, която се проявява по време на четене от монитора и особено от екраните на телефоните.

Постоянното гледане в дисплея, примижване – това предизвиква с времето и образуване на преждевременни мимически бръчки.

И дори не забелязваме как се съкращават мускулите на лицето и шията през това време, когато непрекъснато гледаме на екрана. Особено вредни са смартфоните, защото при тях шрифтът е микроскопичен в сравнение с този на компютрите.

4. Посттравматично стресово разстройство

При постоянен емоционален стрес в кръвта редовно и в големи количества постъпва хормонът кортизол в разумни дози, който е много полезен за човешкия организъм, но в големи дози действа на разрушително на тялото.

Кортизолът отговаря за понижаване на синтеза на белтъци, а те на свой ред влияят на мускулните влакна. Когато мускулната маса се разрушава, на нейно място възникват мастни клетки.

Освен това намаляват и колагеновите влакна в кожата, което забележимо се отразява на външния вид.

5. Само чашка

Ако сериозно сте решили да си върнете външния вид от юношеството, доколко това е възможно е съвсем отделен въпрос, е по-добре да се откажете от алкохола.