Радоновите вани при миома на матката са едно от лечебните направления в гинекологията. Използвани в комплекс с други методи на лечение на миома, радоновите вани позволяват постигането на добри резултати.

Как пък действа цялата тази методика?

Механизъм на действие

Радонът е химическо вещество, което се образува след разпадането на радия. Има кратък период на полуразпад и бързо се извежда от организма.

Лечението с помощта на радон се нарича алфа-терапия, тъй като се използва алфа радиация – поток от големи положително заредени частици, притежаващи достатъчно количество енергия. В основата на това въздействие са 2 направления:

• Неврорефлекторно;
• Хуморално;

Първият път се реализира благодарение на способността на способността на радона да се отлага под формата на активен налеп на тялото на пациента и да активизира молекулите на водата и на белтъчните съединения в кожата.

Въздействайки на периферните рецептори на периферните рецептори на нервната система, елементът предизвиква ответни реакции на вътрешните органи, на първо място на кръвоносната система.

Част от радона прониква в подкожните слоеве, където добре се разтваря в мазнините и се разнася с потока на кръвта и лимфата към засегнатия орган.

Алфа-частиците активизират образуването на биологично активни вещества и повишават степента на чувствителност на специфичните рецептори.

Външно това се проявява със следните ефекти:

• Подобрява се циркулацията на кръвта в капилярното русло;
• На централната нервна система оказва седативен ефект;
• Протича обезболяване на нервните окончания;
• Повишават се общите защитни способности;
• Активизират се процесите на регенерация във всички тъкани и органи;
• Нормализират се коагулационните свойства на кръвта;

Радоновите вани, които се използват при лечение на миома на матката, са известни със своето положително въздействие върху тялото, и по-точно с това, че:

• Забавят или спират растежа на образуванието;
• Нормализират хормоналния фон;
• Способстват за спирането на маточните кръвотечения;
• Нормализират менструалния цикъл;

Особено ефективни са радоновите вани при комплексно лечение на миомата на матката в ранните стадии на развитие на заболяването.

Техника на провеждане на процедурите

Лечението може да се извършва както с естествени, така и с изкуствени радонови води.
За да бъде резултатът от лечението на миомата на матката максимален, радоновите вани трябва да се приемат на курсове. Обикновено в един курс влизат до 15 процедури.

Интервалът между повторенията е до 1 година. Продължителността на всяка вана се определя индивидуално, с отчитане на особеностите на протичане на заболяването, възрастта на жената, клиничната картина на заболяването и поносимостта на лечението.

Първите 2 процедури са с продължителност не повече от 2-3 минути. Постепенно времето, прекарвано във ваната, се увеличава, и към края може да достига до 1 час.

В първата седмица сеансите се провеждат през ден. В този период внимателно се следи за системната реакция на пациентката. При нормална поносимост и липса на странични ефекти радоновите вани се приемат всеки ден.

Сеансите се провеждат във ванното отделение на санаториума. То е оборудвано с всичко необходимо за извършване на качествена услуга.

Пациентката се потапя във ваната до нивото на гърдите. Във водата не трябва да се правят излишни движения, доколкото пречат на образуването на активен налеп върху кожата.

Оптималната температура е 36-37 градуса. След излизане от ваната тялото се подсушава с хавлия, като се избягват разтриващите движения. И след процедурата на пациентките се препоръчва час почивка.