Според изследването някои препарати могат да доведат до внезапно спиране на сърцето.

Внезапното спиране на сърцето е причина за около половината от случаите на смърт от сърдечни заболявания в Европа.

Първоначално се развива аритмия, а ако болестта не се лекува на време, сърцето спира.

Лекарства за сваляне на кръвното - защо могат да са опасни

Европейската асоциация на кардиолозите публикува резултати от изследване, съгласно което препаратите, предписвани за лечение на високо кръвно и на стенокардия - гръдна жаба, могат да станат причина за внезапна сърдечна смърт.

Става въпрос за лекарствата, в които се съдържа нифедипин. Резултатите от проучванията показват, че високите дози от това вещество повишават риска от спиране на сърцето.

При лекарствата, съдържащи дихидропиридин и амплоидин, не се наблюдава такъв страничен ефект.

Нифедипин и амплоидин често се предписват от много кардиолози, и изборът често зависи от предпочитанията на лекаря и от личния опит. В миналото и двата препарата се смятат за ефективни и безопасни.

Според изследването високите дози нифедипин могат да повишат риска от внезапно спиране на сърцето, докато амлоидинът е действително безопасен.

Тези резултати е възможно да се вземат под внимание при разглеждане на въпроса за изписването на определен препарат.

Препаратът се използва вече от много години. Но причините за сърдечен арест извън болница невинаги могат да се надеждно да се диагностицират.

Затова тази закономерност е била установена точно сега, при по-внимателно разглеждане.

Изследователите призовават да не се правят прибързани изводи.

Това е първият научен труд, който установява връзка между прием на нифедипин и спиране на сърцето, затова резултатите още предстоят да се проверят в други изследвания.

Фенспирид - забранена активна съставка

Неотдавна става известно как няколко препарата, съдържащи фенспирид, могат да повлияят на здравето на сърцето. И надзорните органи на Франция постановяват изтегляне от пазара на лекарствени препарати, съдържащи тази активна съставка.

Това е бронхоразширяващо лекарствено средство,  което се използва основно при бронхиална астма. Също се препоръчва при остри фарингити, ларингити и други заболявания на дихателните пътища.

Изследванията на това лекарство започват през 80-те години. Но засега калциевите антагонисти няма да споделят съдбата на бронхоразширяващото средство, който доказано вреди на сърцето.