Епидемичен взрив на паротит е причина за въвеждане на карантина на американски военен кораб.

Голям десантен кораб Fort McHenry на BMC - Военноморските сили на САЩ, който е на дежурство в Персийския залив, вече 2 месеца не получава разрешение да влезе в нито едно от пристанищата, заради епидемия от острото инфекциозно заболяване паротит.

Заушка на борда на американски военен кораб

Диагноза паротит е поставена на 25 от членовете на екипажа. Първият случай бил регистриран през декември 2018 г., а последният на 9 март.

На борда на кораба въвеждат карантина. От командването на 5-тия флот в Бахрейн съобщават, че нито един от случаите на заболяването не застрашава живота на моряците, някои от които вече са се оправили, а за други се прогнозира пълно оздравяване.

Екипажът на кораба са общо 703 души. На борда са дислоцирани подразделения на 22-рия експедиционен корпус на морската пехота на САЩ.

По думите на представителите на 5-тия флот, в случай на епидемичен взрив на заболяването на кораба се разрешава да влиза в пристанище само 30 дни след последния случай на откриването на инфекцията.

Това означава, че военният кораб ще пребивава във водите на Персийския залив поне до 10 април, тогава ще може да получи разрешение за навлизане в пристанище.

Капитанът поискал от командването разрешение да влезе в едно румънско пристанище през януари, тогава военният кораб е бил съвсем близо до териториалните води на България.

Колко години помага ваксината против паротит

Инкубационният период на паротита съставлява от 11 до 23 дни. Симптомите на заболяването са усещане за отпадналост, неразположение, болки в мускулите, втрисане, нарушения на съня и апетита, които постепенно се задълбочават.

Също се появяват признаци на увреждане на слюнчените жени, сухота в устата, болки в ушите, усилващи се при разговор или хранене. За мъжете болестта е опасна, тъй като вирусът на заушката може да проникне в тестисите и да ги възпали, вследствие на което да се развие безплодие. 

У нас ваксина против заушка се бие за първи път на 13 месеца, която се покрива от бюджета на Министерството на здравеопазването и е безплатна за децата. Бие се обща ваксина против морбили, паротит и рубеола.

Епидемията от заушка на американския военен кораб е признак на недостатъчно пълно покритие на ваксинацията в САЩ, което позволява и развитието на болестта. Но все пак от 703 души екипаж са се разболели 25, което означава, че ваксината действа.

Ваксина против паротит се бие последно на 12-годишна възраст. Все още няма проведени изследвания, но може би след около 20-25 години, имунитетът срещу паротитът отслабва, и затова след 37 години има вероятност от разболяване.