Специалистите анализирали диетата, на която е един от най-силните хора на планетата, исландецът Хафтор Бернсон.

Експертите стигнали до заключението, че основният елемент на неговото меню, е полезен и за обикновените хора – високото съдържание на висококачествен белтък, който следва да се яде на малки порции в рамките на деня.

Бернсон, чийто ръст е 2 метра и 6 сантиметра, а теглото му 180 килограма, разказва в социалните мрежи за своя дневен режим и хранителен режим в рамките на подготовка за участие в състезанията за Най-силният човек на планетата. Но предупреждава, че не препоръчва многократното повторение на режима.

• Неговата първа тренировка започва в 6:50 сутринта, като през това време приема комплекс от аминокиселини с разклонени странични вериги, аминокиселината глутамин – приемът на тези стимулиращи препарати още няколко пъти в рамките на деня и изяжда шепа бадеми.
• В 7:30 часа Бернсон прави първата си закуска – 8 яйца, 200 грама овесени ядки с боровинки, ягоди и авокадо.
• В 9:30 часа изяжда 400 грама говеждо, 400 грама сладък картоф, а също малко спанак и зелени зеленчуци.
• За обяд – 400 грама пилешко, 400 грама картофи, зелени зеленчуци и малко плодове.
• В 2 часа следобяд смесва на блендер 150 грама овесени ядки или сладък картоф, 2 банана, 150 грама оризови трици, замразени плодове, шепа бадеми, фъстъчено масло и глутамин.
• В 17:30 часа – 60 грама протеин на прах и 2 банана;
• В 18:00 часа – половин кило говеждо с картофи и зелени зеленчуци;
• В 20:30 часа – 500 грама сьомга и 500 грама сладък картоф;
• В 22:30 – или белтъчна храна, или 6 яйца, а също и авокадо, 30 грама бадем и 50 грама фъстъчено масло. Освен това посред нощ Планината се подкрепя със сурови яйца. През деня пие много вода и сокове.

Общо за един ден Бернсон яде 10 пъти и приема 12 хиляди килокалории, което с 5 пъти превишава нормата за средностатистическия мъж на зряла възраст.

Специалисти по спортно хранене от британски университет задават въпроса, помага ли тази диета на Бернсън да спечели титлата на най-силния мъж на света, и може ли да се оптимизира по такъв начин, че да стане полезна и за обикновените хора.

Учените се съмняват в ефективността на аминокиселините като добавки, приемани от Бернсон.

Няма никакви потвърждения, че са по-ефективни за стимулиране растежа на мускулната маса, отколкото например висококачественият белтък, съдържащ се в млякото, отбелязват те.

Освен това обикновеното мляко и шоколадовото такова са добър източник на лесни за усвояване калории. Ефективността на добавката глутамин за усилване на издръжливостта също научно не е потвърдена.

Специалистите като цяло одобряват количеството белтъци и въглехидрати, употребявани от Бернсон при всяко хранене и за денонощие, а също и режимът на тяхното потребление.

Разчетите показват, че за максимална стимулация на растежа на мускулите мъжете с такива параметри на тялото трябва да изяждат приблизително 70 грама белтък на едно хранене.При Бернсон този показател се колебае в интервал от 50 до 150 грама.

Освен това честите приеми на храна позволяват на белтъка добре да се усвоява и да стимулира издръжливостта. За средностатистическия мъж нормалната доза протеини са приблизително 30 грама на всеки 3-4 часа.

Интензивният тренировъчен режим на Бернсон изисква приблизително 5-7 грама въглехидрати на килограм тегло дневно, което в неговия случай е 900-1200 грама дневно и съответства на приблизително на този обем, който той употребява.