Балканците сме от онази част от населението, която почита лютото. Било то под формата на люти чушки или подправка в ястие, лютият вкус е предпочитан за много. Въпреки това има хора, които го избягват.

От Lechenie.bg бихме искали да ви убедим в ползите от консумацията на люти чушки, под една или друга форма и да накараме тези, които ги избягват, да се престрашат и да пробват.

Кое прави някои сортове чушки, по-люти от други?

Веществото, отговорно за специфичния вкус на някои чушки, е капсаицин. В лютите сортове капсаицинът е в над 20 пъти по-голямо количество, в сравнение с количеството му в сладките чушки.

Любопитен факт е, че лютите чушки са плодове. Най-лютата част на чушките е вътрешната страна на ципата им. Единицата, която определя колко люта е една чушка се нарича сковил (SHU).

Какво се съдърха в лютите чушки?

Активната съставка на лютите чушки носи много ползи за здравето ни. Освен капсаицин, обаче, в тях се съдържат и:

- Богато количество витамин С, витамин В6, витамин К, бета-каротин, превръщащ се във витамин А;

- Лутеин - Най-вече в незрелите, зелени чушки;

- Капсаитин – Антиоксидант, придаващ червения цвят на чушките;

- Виолаксантин – Антиоксидант в жълтите чушки;

- Ферулова и синапова киселина – Антиоксиданти.

Защо е полезно лютото?

- В храносмилателната система – Скорошни проучвания са доказали, че капсаицинът в лютите чушки осигурява защита срещу язвеният патоген, който освен за язви, е отговорен и за други стомашно-чревни възпаления;

- При болки – Активният капсаицин намалява чувствителността на нервите, отговорни за мигрена и успешно я потушава. Капсаицинът намаля чувствителността на рецепторите за болка, което го прави приложим и при ставни болки;

- В сърдечно-съдовата система – Освен всички изброени съставки, в лютите чушки се съдържа калий и фолиева киселина. Те намаляват шанса от развитие на сърдечно-съдови заболявания и улесняват притока на кръв до цялото тяло. Витамините от група В поддържат нивата на добрия холестерол;

- В мозъка – Лютите чушки са богати на желязо, чрез което се произвежда хемоглобин. Голямото количество желязо повишава притока на кръв в мозъка, като по този начин подобрява когнитивните функции;

- Добро зрение – Както разбрахте, чрез лютите чушки се произвежда витамин А. Този витамин е от ключово значение за благосъстоянието на зрението ;

- Превенция срещу злокачествени образувания – В чушките се съдържа голямо количество антиоксиданти, които са добра защита срещу рак;

- Имунна защита – Както стана ясно, по-горе, в лютите чушки се съдържа много витамин С, а също и витамин А. Те са от изключително значение за имунната защита и се оказва, че имат и антибактериално действие.