Често, когато приготвяме храната си, обмисляме внимателно само основните продукти. Овкусяването, често, става несъзнателно, някои добавят само сол за вкус, а за други смесените универсални подправки са перфектно решение за почти всяко ястие.

Оказва се обаче, че неслучайно природата ни е дала толкова различни вкусове. В миналото, на подправките, които познаваме днес, се е гледало като на лекарства.

Днес ще ви убедим, защо трябва да сме благодарни на природата…и на търговците, за многообразието от подправки, които ни се предлагат.

  1. Червен пипер

Обикновено ползваме червения пипер, за да придадем апетитен цвят на ястието. Оказва се обаче, че червеният пипер е източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждания.

Според някои специалисти по алтернативна медицина, той е фактор и в превенцията срещу автоимунни заболявания.

  1. Чесън

Със сигурност, не е любим на всички, но пък не можем да отречем, че е чудесна добавка към някои сосове и супи. Отдавна е доказано, че чесънът е силен имуностимулант.

Притежава още антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Грижи се за доброто състояние на стените на артериите, понижава холестерола и намаля риска от високо кръвно налягане.

  1. Джинджифил

Той придава интересен вкус на коледните бисквитки, а малко резенче пресен джинджифил към любимият ви фреш, със сигурност ще изостри сетивата. Тази интересна подправка се препоръчва в сезона на настинки и грип, като добър помощник на имунната система.

Има изпитано действие, върху храносмилането и битката със стомашния дискомфорт. Има противовъзпалителни свойства, а някои хора го ползват и при гадене.

  1. Куркума

Придава приятен жълт цвят на много ястия, а в последните години започна да се добавя и към прясно мляко. Доказа се, че куркумата помага при възпалителни процеси и понижава риска от развитие на артрит и сърдечно-съдови проблеми.

Тя може да се прилага и като превенция срещу болестта на Алцхаймер.

  1. Канела

Освен като съставка на много вкусни десерти, канела се открива и по рафтовете на някои места, предлагащи кафета и други напитки. Независимо дали ще я добавите към чаша кафе или към рецептата за сладки, канелата е изключително полезна.

Ароматната подправка оказва положителен ефект върху нивата на кръвната захар, добрата защита на имунната система и холестерола. Канелата е и мощен антиоксидант.

  1. Семена от копър

Семената от копър придават специфичен вкус на ястията и придават свежест. Ароматът на анасон, който, със сигурност, сте усещали се дължи на веществото анетол.

Анетолът има антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Ускорява метаболизма, подобрява нивата на кръвната захар, а е полезен и за мозъка и нервната система.