Често, когато приготвяме храната си, обмисляме внимателно само основните продукти. Овкусяването, често, става несъзнателно, някои добавят само сол за вкус, а за други смесените универсални подправки са перфектно решение за почти всяко ястие.
Оказва се обаче, че неслучайно природата ни е дала толкова различни вкусове. В миналото, на подправките, които познаваме днес, се е гледало като на лекарства.
Днес ще ви убедим, защо трябва да сме благодарни на природата…и на търговците, за многообразието от подправки, които ни се предлагат.
- Червен пипер
Обикновено ползваме червения пипер, за да придадем апетитен цвят на ястието. Оказва се обаче, че червеният пипер е източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждания.
Според някои специалисти по алтернативна медицина, той е фактор и в превенцията срещу автоимунни заболявания.
- Чесън
Със сигурност, не е любим на всички, но пък не можем да отречем, че е чудесна добавка към някои сосове и супи. Отдавна е доказано, че чесънът е силен имуностимулант.
Притежава още антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Грижи се за доброто състояние на стените на артериите, понижава холестерола и намаля риска от високо кръвно налягане.
- Джинджифил
Той придава интересен вкус на коледните бисквитки, а малко резенче пресен джинджифил към любимият ви фреш, със сигурност ще изостри сетивата. Тази интересна подправка се препоръчва в сезона на настинки и грип, като добър помощник на имунната система.
Има изпитано действие, върху храносмилането и битката със стомашния дискомфорт. Има противовъзпалителни свойства, а някои хора го ползват и при гадене.
- Куркума
Придава приятен жълт цвят на много ястия, а в последните години започна да се добавя и към прясно мляко. Доказа се, че куркумата помага при възпалителни процеси и понижава риска от развитие на артрит и сърдечно-съдови проблеми.
Тя може да се прилага и като превенция срещу болестта на Алцхаймер.
- Канела
Освен като съставка на много вкусни десерти, канела се открива и по рафтовете на някои места, предлагащи кафета и други напитки. Независимо дали ще я добавите към чаша кафе или към рецептата за сладки, канелата е изключително полезна.
Ароматната подправка оказва положителен ефект върху нивата на кръвната захар, добрата защита на имунната система и холестерола. Канелата е и мощен антиоксидант.
- Семена от копър
Семената от копър придават специфичен вкус на ястията и придават свежест. Ароматът на анасон, който, със сигурност, сте усещали се дължи на веществото анетол.
Анетолът има антибактериални и противовъзпалителни свойства.
Ускорява метаболизма, подобрява нивата на кръвната захар, а е полезен и за мозъка и нервната система.