Шведски професор неотдавна обяви, че канибализмът може да се превърне в начин за оцеляване на човечеството в ситуация на климатични промени.

Адаптивността на раковите клетки е феноменална

Сега се обсъжда до колко подобни изявления са сериозни, и дали той не се е побъркал, но малките клетки доста ни изпреварват с нашите морално-етични предубеждения.

С тези клетки най-вероятно никой не би искал да си има работа, тъй като става въпрос за раковите и за тяхната феноменална адаптивност за оцеляване.

Третират ги със силни лекарства при химиотерапия, но въпреки че част от тях загиват, определени групи оцеляват и рано или късно се завръщат, за да завършат започнатото.

Ако учените успеят да открият как раковите клетки успяват да излязат сухи от водата, образно казано, това може да може да се превърне в ключ към търсенето на нови методи за предотвратяване на онкологични заболявания и начин за спасяване на милиони животи.

Доктор Кристал Тонесен от университет в щата Луизиана установи един особено жесток начин, който използват някои ракови клетки на млечната жлеза, а също и на някои други видове рак.

Зимен сън от химиотерапия за раковите клетки

Известно е, че по време на химиотерапия раковите клетки изпадат в нещо като хибернация – зимен сън, а след това отново се събуждат, когато лечението завърши.

В състояние на хибернация раковите клетки се спасяват от унищожение, но нямат възможност да се снабдяват с хранителни вещества.

За да решат проблема с гладуването по време на хибернация, преди да навлязат в това състояние, те бързо поглъщат съседните неувредени ракови клетки.

Когато изядат съседните ракови клетки си осигуряват продължителен и комфортен период на покой.

Клетките на рака на млечната жлеза, обработени с химиотерапевтичен препарат, поглъщат разположените в близост идентични ракови клетки.

Доктор Кристал Тонесен от Университета в щата Луизиана е свидетел как се случва това в култивираните човешки клетки на рак на млечната жлеза, което показва, че тази схема на оцеляване е разпространена.

Как точно това откритие може да бъде използвано, за да се помогне на тези, които страдат от рак, който е устойчив на действието на лекарствата, все още предстои да се изяснява. Постепенно ще се разкриват всички тайни на миниатюрните канибали.