Британски учени от Бристолския университет твърдят, че ранният пубертет намалява риска от развитие на остеопороза в зряла възраст.

В рамките на изследването учените анализирали данни за костната тъкан на почти 6 400 тийнейджъри и млади хора на възраст от 10 до 25 години, които вземат участие в програмата децата на 90-те.

Защо ранен пубертет може да ни предпази от остеопороза

При децата, при които пубертета започва рано – при момичетата преди 10,5 години, а при момченцата – преди 12,5 години, плътността на костната тъкан, а това означава и нейната здравина, е с 12% по-висока, отколкото при тези, които са навлезли в пубертета по-късно.

За късен пубертет се приема за момичетата настъпването му след 12,7 години и след 14,5 години за момчетата.

От една страна, тази разлика не е била особено критична, защото подрастващите, при които пубертетното повишаване на ръста започнало по-късно от връстниците, макар и да са имали по-малка плътност на костите, в известна степен – до 18 години този показател се увеличавал по-бързо, особено при момчетата.

Това обаче не било достатъчно. Към 25-годишна възраст при младите хора, пубертетът на които започнал по-късно от нормата, плътността на костите била с 5% по-ниска, отколкото при по-рано съзрелите техни връстници.

Костната плътност се увеличава с растежа и се забавя след 20

Плътността на костите се увеличава с растежа на детето и започва да се забавя на около 20-годишна възраст. Пубертетът е ключов в живота на човека, когато на фона на хормоналните промени при подрастващите скелетът бързо увеличава размерите си.

Максималната плътност на костната тъкан на края на пубертета е показател за риска от развитие на остеопороза и фрактури в зряла възраст.

Получените данни се потвърждават от по-рано проведено изследване, според което увеличаване на плътността на костите на всеки 10% отлага развитието на остеопороза с 13 години.

Учените отбелязват, че тийнейджърите, чийто пубертет закъснява, следва повече да тренират. Това ще позволи намаляването на естествените рискове, които възникват при тях, заради понижената плътност на костните тъкани на фона на късния пубертет.

Все пак не трябва да се прекалява с физическата активност през пубертета, тъй като така може да се стигне да забавяне на увеличаване на ръста на тялото.