Високоразвитият мозък  е основното, което различава хората от повечето други животни, но има и още една важна характеристика – това са големите пръсти на ръцете.

Ставата на големия пръст е с широк диапазон на движения, което прави възможно стискането и хващането на предмети.

Повечето от другите животни, с изключение на приматите, нямат такива възможности. Ставите на големия пръст се използват много активно през живота и с възрастта могат да се износват, формира се болка и дискомфорт при движения.

Ловкостта има своята цена – това е повишен риск от развитие на артрит в първата карпо-метакарпална става. Прогресирането на болестта изисква прием на лекарства или оперативно лечение. Кога те се прилагат?

Увреждане на първата карпо-метакарпална става

Възпалителните увреждания на ставите с нарушение на подвижността и болката е прието да се назовават с общия термин „артрит”.

Има и специфичен вариант на увреждане – остеоартроза, патология, която е тясно свързана с възрастта и с дегенеративните изменения, износване на ставите.

Тази форма на артрит е много разпространена, дори и в областта на първата карпо-метакарпална става. В резултат страда работата на големия пръст на ръката.

Остеоартритът увреждащ ставите на големите пръсти се характеризира с възпаление и със силна болка, което може да повлияе на неговата подвижност и функция.

Проблем с възрастта

При наближаване на 70-годишна възраст е възможно развитие на остеоартрит най-малко в една става. Някои специалисти определят това като дегенеративно увреждане на ставите или възрастов артрит.

Колкото по-напреднала е възрастта, толкова по-силно се износва хрущяла, понижава се количеството течност, които омекотяват триенето на костите в ставите.

В крайна сметка костите започват да се трият една в друга, предизвикват болка и дискомфорт, възпаление на тъканите.

Този артрит се развива бавно в продължение на няколко години. Постепенно болката, сковаността и отоците възникват все по-често, а лекарствата помагат все по-трудно за това.

С възрастта функциите на засегнатата става се нарушават, човек не може ловко да изпълняват обичайните действия.

Когато са засегнатите ставите на големите пръсти на ръцете, действия като четене, обличане, въртене на ключ в ключалка и отваряне на кутии става нелека задача.

Болките в ставите, подпухналост и нестабилност възникват в основата на големия пръст, където преминава в предмишницата. Много хора в напреднала възраст също изпитват слабост или дискомфорт при изпълнение на упражнения по стискане на длани и хващане на предмети,.

Развитие на артрит на големия пръст

Колкото по-голям става човек, толкова по-голяма е вероятността от развитие на артрит на големите пръсти.

Наличието на артрит се потвърждава с помощта на рентгенография. По данни на ортопеди, след 70 години артритът на първата карпо-метакарпална става присъства на рентгеновите снимки приблизително при 40% от жените и при 25% от мъжете.

В повечето от случаите остеоартрит може пълноценно да се лекува, заради консервативните варианти на терапия. Те включват носене на специални ортопедични конструкции, разтоварващи стави, прием на лекарства или на вътреставни инжекции с препарати, намаляващи възпалението.

Проблеми при използването на лекарствата

Консервативната терапия се провежда с обезболяващи и противовъзпалителни лекарства, сред които нестероидни противовъзпалителни външно и инжекционно.

В началните стадии на артрит е възможно болката да се успокои с противовъзпалителни средства от групата на нестероидните. Сред тях са ибупрофен и диклофенак.

В напреднала възраст от тези лекарства се развиват неприятни странични ефекти, което ограничава и системното им приложение.

Затова и лекарствата се съчетават с обездвижване на ставите, промяна на активността, инжекции с кортикостероиди и физиотерапия на ръцете. Това помага до определена степен да се контролира артрит.

Много хора смятат, че някои добавки – глюкозамин, хондроитин сулфат и куркума, ако се приемат съвместно с лекарства, може да се усили противовъзпалителния ефект.

Операции на ставите – отстраняване на деформацията и на болките

Съществуват няколко вида оперативни интервенции на големите пръсти на ръцете. Сред тях най-ефективни са реконструкция и артропластика. Те се извършват вече повече от 40 години и най-често при артрит на големия пръст.