Сериозен раздор назрява сред зъболекарите, които са членове на Българския зъболекарски съюз и новосъздаденото Сдружение на специалистите по дентална медицина.

Липсата на пари за профилактика в денталната медицина - повод за разделение

Според представители на новата организация касата у нас не осигурява средства за профилактика на дентални заболявания.

Разчетите за 2019 г. показват, че са останали около 2 млн. лева от бюджета за предходната година, които не са били използвани, за сметка на това много българи остават без адекватно дентално обслужване.

Защо тогава тези средства са останали неразпределени, при положение че не са малко здравноосигурените български граждани, които остават без нито един в зъб в устатата си, а протезите съвсем не са евтини.

От бюджета на НЗОК за 2020 г. са заложени средства единствено пари за пломби, и то за амалгами, а такива се правят в много малко зъболекарски кабинети днес.

Би било редно касата, освен преглед веднъж годишно и 3 пломби, да заплаща и едно професионално почистване на зъбите, предвид факта, че всички зъболекари го препоръчват. „Вадене за зъб с упойка” описан като дентална дейност в Националния рамков договор, който също според новата организация на зъболекарите, може да се определи като абсурд.

Кой зъболекар в 21-ви век би започнал тази процедура, без да сложи упойка?

Отделно кореновото лечение на постоянни зъби също е изцяло за сметка на здравноосигурените.

Поставянето на зъбни корони и мостове, които са по 200-300 лева само за един зъб, са отново по правилата на свободния пазар.

Този, който може да плати си оправя зъбите, останалите да се оправят сами, макар и всеки месец да им удържат от заплатата за здравни осигуровки.

Защо само членове на БЗС могат да отварят кабинети

От Сдружението на зъболекарите също така не са съгласни, че специалистите по дентална медицина трябва задължително да са членове на националната съсловна организация – Български зъболекарски съюз, за да придобият правото да отварят кабинети.

Зъболекарите у нас наистина са много, на 10 000 души в България има повече лекари по дентална медицина, отколкото във всяка друга държава в ЕС.

Същевременно обаче за повечето български граждани, макар и работещи и здравноосигурени, денталните услуги са непосилно скъпи и предпочитат да си ги спестят, тъй като понякога размерът на зъболечението надминава една месечна работна заплата.

Една от основните причини за това избягване на зъболекарите е, че при по-сериозни проблеми със зъбите, наличието на здравно осигуряване, е без абсолютно никакво значение по отношение на цените на денталните услуги.