Това, за което винаги сме подозирали, от няколко дни вече е и научно потвърдено. Статия на Андриана Маджаров от Технологичния институт Стивънс, САЩ, бе публикувана наскоро.

Маджаров е специалист по сензорен маркетинг и изучава как въздействието на различни на различни сетивни органи на потребителите влияе на тяхното поведение и на нарастването на продажбите.

Как се разкрива, че храната става по-вкусна, когато се яде с ръце

Преди няколко месеца, тя установява, че кафето се усеща като двойно по-силно, ако се пие от бяла чаша, а не от прозрачна стъклена, а ягодовият мус става с 10% по-сладък, ако бъде сложен в бял съд, а не в черен.

Този път Маджаров проучила как влияе на вкуса на продуктите начинът, по който ги приготвяме. За тази цел са проведени няколко експеримента с участие на студенти-доброволци.

В рамките на първия от тях на 45 участници, които предварително отговаряли на въпроси за своето обичайно хранително поведение, давали кубче сирене.

Студентите трябвало да преценят колко апетитно им се струва, а след това и да го изядат. Половината от участниците трябвало да държат сиренето, увито в хартийка, а другата половина с ръце.

Самоконтролът в храненето прави всичко много по-вкусно

Установява се, че за студентите, които твърдели, че умеят много добре да се контролират и могат лесно да устоят на изкушението, сиренето е по-апетитно и вкусно, когато го ядат от ръцете си.

В рамките на втория експеримент на 145 студенти дават пластмасова чинийка с 4 понички в нея. Половината от поничките били увити в хартия. Участниците трябвало да оценят текстурата, свежестта и качеството, хранителните качества и вкусът на поничките.

И отново тези участници, които притежавали по-високо ниво на самоконтрол, оценявали поничките като по-вкусни и апетитни, когато ги ядели с ръце, а не увити в хартия.

Това е много интересен ефект, който показва, че в момента, когато докосваме нещо, което ядем, това активира сензорен механизъм.

Резултатът от задействането на този механизъм е, че храната започва да ни се струва по-вкусна, особено ако сме свикнали да се контролираме какво да ядем.