Екип от лекари от Унгария и Бангладеш извършиха доста сериозна операция по разделяне на сиамски близнаци. Обикновено такива операции се правят в много ранна възраст, в този случай пациенти са 3-годишни момиченца.

Момиченцата са съединени в областта на главата – това нарушение се среща при 1 двойка близнаци на 5-6 милиона родени.

В операция "Освобождение" участват над 100 специалисти 

В операцията, в рамките на която трябвало да се разделят и черепът, и срасналият се главен мозък, взели участие 35 унгарски лекари и 100 специалисти от Бангладеш.

Операцията продължила 30 часа и била наречена „Освобождение”. Към момента на нейното извършване момиченцата вече са извършили 2 неврохирургични операции и 44 пластични – 30-часовата хирургична интервенция се превръща в своеобразен завършващ етап.

В началото на 2019 г. на момиченцата поставят специална система, която е предназначена за разширяване и разтягане на меките тъкани на техните глави. Това било необходимо за разделянето впоследствие.

Лекарите оценили вероятността от оцеляването на близначките след операцията на 50%. Сега вече е известно, че момиченцата добре са понесли операцията, а тяхното състояние се оценява като стабилно. Рискът от усложнения обаче се запазва.

Майката на момичетата се надява, че след операцията и впоследствие те ще бъдат относително здрави. Лекарите засега правят само текущи прогнози, без да правят предположения какво ще се случва в бъдеще.

Единият трябва да умре – разделянето на сиамски близнаци етичен въпрос

Лекари от Масачузетската детска многопрофилна болница се сблъскват със сериозен етичен проблем. Предстояло им да разделят сиамски близнаци, родени в Африка. Телата на момичетата, навършили вече 22 месеца, се срастват в долната си част в областта на таза. Имали общ черен дроб и пикочен мехур, а също и краката били и на двете.

След прегледа се установява, че операцията по разделянето е възможна, ако оцелее само едно от момичетата. Ако обаче такава не бъде извършена, то смърт грози и двете.

Операцията по разделянето се провежда през юни 2016 г. и оцелява едната от близначките, по-голямата, което отговаря на прогнозите на лекарите, и още се възстановява.