Канадски учени от Университета на Алберта установиха, че респираторно-синцитиалния вирус /РСВ или РС-вирус/ лъже клетките, като звъни на входната им врата, за да извика необходимият му рецептор.

РС-вирусът се отличава с постоянство при овладяване на клетката

За разлика от други вируси, които засягат дихателните пътища и проникващи в клетката за няколко минути, РСВ не бърза.

Възможно е няколко часа да остане на нейната повърхност, преди да получи достъп до вътре. Още през 2011 г. е установен рецептор – белтъкът нуклеолин, който играе ключова роля в сливането на РСВ с клетките.

Този белтък се намира вътре в човешката клетка, а вирусът остава неясно по какъв начин нуклеолинът отваря вратата на вируса.

Ново изследване показва, че РСВ първоначално се свързва с другия рецептор, IGF1R, и активира ген, кодиращ белтъка РКС-zeta.

Използвайки ги като входна врата, вирусът така ги извиква на повърхността на клетката, където се намира нуклеолинът.

Веднага щом този белтък се появи на необходимото място, РСВ вирусът се свързва с него и въвежда своя генетичен материал вътре.

Учените отбелязват, че днес не съществуват нито лекарства, нито ваксини против респираторно-синцитиален вирус.

Откритието на механизма ще позволи създаване на лекарство

Най-често засяга бебета и малки деца. Според оценки на специалисти, до 3-тата година на практика всички деца успяват да се сблъскат с този вирус, не подминава почти никой от мъниците.

Това е основната причина за хоспитализациите на деца в света и втората по значимост детската смъртност след малария.

Възможно е установяване на образуване на механизма в клетката ще позволи разработването на препарати, които ще блокират този процес на някой от тези етапи.

РСВ е като коронавируса за възрастните, предизвиква сериозни усложнения, но с тази разлика, че е познат на лекарите, те са наясно с характерната симптоматика и съответно има изготвени протоколи за лечение.

Откриването на механизма, по който РСВ достига до клетката, ще даде една по-добра основа за учените, макар и разработването на лекарство все още да не изглежда реално в средносрочен план.