Здравният министър отново отмени своя заповед за въвеждане на задължителна 14-дневна карантина за влизащите у нас от Македония. Това стана ясно преди броени от минути от съобщение от здравно министерство.

Новата заповед възпроизвежда отменената, промяната е в т.5

Новата заповед изцяло възпроизвежда предходната, като е променена точка 5, на първо римско, и Македония е премахната от изключенията, при които не се прилага 14-дневната задължителната карантина.

Към тях обаче се добавят Черна гора и Босна Херцеговина, като идващите от тези държави няма да подлежат на задължително карантиниране и проследяване.

Така на практика свободното придвижване с Македония се премахва, но пък се възстановява с Черна гора и Босна Херцеговина, като за двете държави отпада 14-дневната задължителна изолация.

На сутрешния брифинг премиерът обяви, че югозападната ни съседка си е позволила да разхлаби мерките повече, отколкото може би е необходимо и затова се налага сега отново да ги затяга, след новите заразени за изминалите 24 часа надхвърлиха 100.

Епидемията затихна в Черна гора и Босна, затова и без карантина

Същевременно в Черна гора и Босна Херцеговина епидемията почти е затихнала, затова няма основание пристигащите от тези държави, както и наши сънародници, които почиват на Далматинското крайбрежие на Адриатика, да бъдат затваряни по домовете за 14 дни.

За Македония към момента няма информация какво е точно е довело до този неочакван бум, провеждат ли се проучвания от властите там, най-вероятно, да, дали разпространението не е свързано с определено огнище.

Все пак подобни покачвания на заболеваемостта могат да се определят като в рамките на допустимото, макар че достигането на подобни нива на дневна база може и да са повод за тревога.

Премиерът сутринта обяви, че у нас също ежедневно се следи обстановката, затова макар и да обеща, че на 15 юни всички ограничения ще отпаднат, не може да е сигурен в това.

Една от критиките към дейността на Оперативния щаб беше точно в насока, че по време на пика на епидемията у нас, в началото на май започна разхлабване на мерките, като решението беше в по-голяма степен на премиера.

В щаба тогава имаше спорове между д-р Кунчев и председателя, главният държавен инспектор беше за разхлабване, а Мутафчийски за продължаване на ограниченията.