Развод на родителите - голяма травма за детето
Полезно

За голям човек разводът е стресова ситуация, а може би и психологическа травма

а какво да говорим, за децата, за които разводът може да стане наистина вселенска катастрофа.

Затова до това средство се прибягва само в краен случай, като се помисли на първо място, за малките членове на семейството.

От поведението на родителите в този толкова труден период ще зависи как детето ще понесе трудностите от разпада на семейството.

Основни детски реакции са ярост, гняв, отчуждение, обвинения за случилото, което не е изненадващо, тъй като неговият малък свят се руши.

А това може да се прерасне в депресия. Необходимо е да се има предвид, че при разпада на семейството детето винаги е жертва.

Реакция на детето по отношение развода на родителите – стрес

Тежестта на реакциите на детето на кризисната семейна ситуация зависи пряко от неговата възраст.

Но винаги това е стрес за психиката и за целия организъм.

• Като бебе, от една страна, то не е в състояние да разбере какво се случва, но от друга, остро реагира на психологическото и емоционално състояние на своята майка.

И е възможно възникване на неврологични състояния – сънни разстройства, тикове, нежелание за кърмене, колики, хипертонус на мускулите и др.

• От 2 до 5 години у детето могат да се развият фобии, например, страх от тъмното или страх да остава само в стаята. Важно е в този период страховете да се преодоляват.

А не да обвиняваме детето за тях, тъй като може да развие комплекс от загубата, който влияе неблагоприятно на бъдещия семеен живот.

Родителите трябва да оставят осветени помещенията през нощта, да не оставят детето само

• На тази възраст децата могат да започнат да се държат като съвсем малки – да се напикават в леглото, да си смучат пръста, да фъфлят и да заекват.

Искат да се върнат във времето, когато са се чувствали в безопасност до любящите родители.

• Ако раздялата се падне на училищна възраст на детето, то може да се очаква проявление на реакции на стреса под формата физически заболявания, например, главоболие.

А ако родителите се събират отново, когато детето е болно, то може да започне да симулира болест само и само да ги вижда отново заедно.

• Оценките в училище рязко спадат или обратно, рязко се повишават.

Но вторият вариант е по-скоро изключение.

Нарастват конфликтите с учителите.

• В тийнейджърска възраст, която само по себе си е труден период, реакциите на разпад на семейството се обострят многократно.

Тийнейджърите открито и силно изразяват недоволството си от ситуацията, предявяват претенции към двамата родители, ядосват се и се обиждат.

Обикновено определят един от родителите като виновен за развода и проявяват враждебност към него.

Как да намалим страданията на детето при развод?

Ситуацията едва ли ще стане съвсем безболезнена, но родителите все пак могат да омекотят страданията на детето.

По този въпрос е важно съгласуването на действията на майката и бащата и на първо място, тяхното желание да го направят.

Ето няколко прости съвета:

• При вземане на трудно решение родителите трябва да обяснят на детето заедно, в спокойна обстановка, особено като подчертават липсата на детска вина.

Повторете много пъти, че обичате безкрайно и на това разводът не може да повлияе по никакъв начин.

• Родителите задължително трябва да се разберат как ще посещават детето, за споделяне на задълженията.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.45 106

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg