Вече няколко десетилетия ни заливат с информация колко полезно е да ядем риба и дори, ако в ранна възраст не караме децата да се хранят с риба е възможно да изостанат в умственото си развитие от своите връстници.

Но се оказва, че консумацията на риба, особено в по-големи количества, може да навреди на здравето.

Американски учени изследвали тъкани от риба и установили в тях компоненти, които неблагоприятно въздействат на имунната система на човека, способствайки за понижаване на нивото на защита.

Учените съобщават за постоянни органични замърсители. Те попадат в тъканите на някои животни, обитаващи морската вода.

Тези вещества заедно с рибата, която употребяваме, е възможно да проникнат в човешкия организъм и да нарушат естествения процес за борба с токсините.

Според резултатите от проучването постоянните и устойчиви съединения на органичнита замърсители оказват влияние на жизнено важният белтък с название Р-гликопротеин.

Съдържа се в човешкия организъм и способства за неговата защита от вредни токсични вещества, като не позволява на тези съединения да проникват вътре в клетките.

Освен това белтъкът оказва съпротивление едновременно на няколко токсини. Изследователите отдавна подозират, че органичните замърсители минават покрай белтъка, като достигат до клетките и нарушават нормалната функция на цели органи и системи.

На свой ред авторът на научния труд Амро Хамдум съвместно с учени Скрипския океанографски институт установил, че замърсителите не заобикалят белтъка, а точно обратното – взаимодействат си с него.

Оказало се, че те могат да се прикрепят към този необходим за защита на организма компонент. В резултат тези белтъци загубват защитните си свойства и позволяват на токсините да достигат и да се натрупват в клетките.

В рамките на проучването учените-океанолози открили в мускулните тъкани на 8 вида риба тон голямо количество замърсители, сред които остатъци от пестициди, огнеупорни материали и хладилни агенти, а също и отпадни вещества от нефтохимическата промишленост.

Амро Хамдум разказва, че хората, които употребяват такава риба нанасят среда на здравето си – когато се храним с някои видове риба, понижаваме ефективността на най-важната защитна система на нашия организъм. Това се отнася не само за хората, но и за морските обитатели.

Според автора на проучването неблагоприятно въздействие на рибата върху организма зависи и от възрастта на човека. Така например, в групата на най-голям риск попадат новородените. Причината за това е, че замърсителите могат да достигнат до майчиното мляко.

В риск са също и децата и в първите 6 месеца, тъй като през този период в дебелото черво на бебетата се съдържа много малко количество от белтъка P-гликопротеин.

Освен органичните замърсители повечето големи риби, сред които и най-употребяваната у нас скумрия, натрупват значителни количества живак, които макар и да не са опасни за човека, тъй като този химичен елемент се съдържа почти навсякъде в околната среда, все пак заедно с другите остатъчни вещества оказват неблагоприятно влияние върху състоянието на имунната система.

Успокоителен факт е, че ако консумираме риба по веднъж най-много 2 пъти седмично ползите ще надвишават евентуалните вреди, затова от екипа на Lechenie.bg по-скоро не ви съветваме да изключвате напълно рибата от менюто си, но за предпочитане е дребната риба, като например копърката, тъй като и Черно море е сравнително по-чисто от Средиземно, където основно се улавя риба тон.