Немецът Щефан Ланка, който твърдял, че дребната шарка не съществува, беше осъден да изпълни своето публично обещание да изплати 100 хиляди евро на всеки, който може да докаже, че причинителят на морбили е вирус.

Изглежда Щефан Ланка е забравил, че не целият свят като в Интернет – не може човек да поддържа глупави твърдения и да отказва да приеме доказателствата.

Ланка, който твърди, че е биолог, отрича провеждането на ваксинопрофилактиката, достигайки до изключително редки крайности.

Въпреки че много от противопоставящите се на ваксините са се опитвали да принизяват до незначителни усложненията от протичането на морбили, описвайки заболяването като чудно, немският биолог твърди, че то е изцяло психосоматично.

Това означава, че той навежда твърдение, че дребната шарка няма физическа основа за заболяването. Според него хората просто се убеждават до такава степен, че имат дребна шарка, че получават неговите симптоми.

Макар и несъмнено да съществуват психосоматични заболявания, твърдението, че морбили е едно от тях ще бъде шок за родителите, които са загубили децата си, поради развилите се усложнения от вируса или такива, чийто деца и сега страдат от слепота и тежко увреждане на мозъка поради инфекцията.

Убеждението на Ланка, че дребната шарка се причинява от „травматични раздели“ е по-скоро обида към родителите, поради това, че са накарали детето си да страда, когато са се разделяли и именно това е причината те да го загубят.

Въпреки това Ланка не обяснява каква е причината за резкият спад на заболеваемостта от дребна шарка в Европа и Северна Америка след въвеждането на задължителна ваксинация срещу това заболяване след 1963 г.

И то се завръща сега, когато много родители отказват да имунизират децата си, именно поради опасната пропаганда на такива „учени“ като Ланка.

Ланка направи грешна стъпка в стремежа си да намери подкрепа на своите възгледи.

Преди 4 години той направи публично обещание за награда от 100 хиляди евро, което било разпространено от местните медии, като обявил: „Защото знаем, че морбили не съществува и в съответствие с достиженията на биологията и медицината не може да съществува и защото сме наясно каква е истинската причина за това заболяване, с тази награда искаме да стимулираме хората да се просветят, а просветените да помогнат на по-непросветените и за това просветените да повлияят на властта.“

Доктор Дейвид Барден изпратил на Ланка изследванията в областта, които са лесно достъпни за всеки, който желае да ползва услуга. Както се предполага немският биолог отказва изплати обявената награда.

Тогава Барден се обърнал към съда, където представените от него доказателства са анализирани от независими експерти. Окръжният съд в южния немския град Равенсбург се произнесъл в негова полза, като осъдил Ланка да му изплати пълния размер на публично обявената награда.

Ланка заяви, че ще обжалва и съдебните разноски и таксите за хонорари могат да надвишат размера на публично обещаната награда. Възможно е също така съдилищата от по-горните инстанции да решат, че направеното публично обещание за награда няма юридическа сила по една или друга причина.

Въпреки това, като се има предвид огромния брой доказателства в полза на Барден е малко вероятно, който и да е съд да изправи срещу себе си научната общност.

Сериозността на проблема с провеждането на пропагандата срещу задължителните ваксини беше подчертана със смъртта на 18-месечно момченце от дребна шарка преди месец в Берлин.